Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Država ne može isplatiti poticaje, novac EU blokiran zbog sukoba interesa

Ministarstvo gospodarstva već tri godine ne može isplatiti poticaje za sedam velikih hrvatskih kompanija

Objavljeno 10.05.2019
Lucija Tokić

Ministarstvo gospodarstva već tri godine ne može isplatiti poticaje za sedam velikih hrvatskih kompanija, a europskih 100 milijuna eura blokirano je jer su ocjenjivači u sukobu interesa, objavio je Jutarnji list u broju od petka.

Končar, Hrvatski Telekom, Podravka, AD Plastik, HEP, Iskon i samoborski DIV samo su neka od najvećih hrvatskih poduzeća prijavljenih na natječaj Ministarstva gospodarstva za dodjelu oko 100 milijuna eura bespovratnih poticaja Europske unije za istraživanje i razvoj u pripadajućem natječaju koji je otvoren 2016.

S obzirom na važnost i veličinu natječaja koji je nazvan Podrška razvoju centara za kompetencije (CEKOM) od kojeg se očekuje osmišljavanje novih usluga i proizvoda s otvaranjem novih radnih mjesta, a gledajući i birano društvo koje pokušava doći do poticaja, u najmanju je ruku zabrinjavajuće da tri godine kasnije još nije dodijeljen nijedan euro iz natječaja, a nema ni naznaka da će biti uskoro, piše Jutarnji list.

Prema propozicijama natječaja koji vodi Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, prvi novac trebao je biti podijeljen u trećem tromjesječju 2018., nakon što je prvobitno bilo zacrtano da dodjela krene početkom iste godine pa su rokovi produljeni.

“Naš projekt CEKOM prošao je 1. fazu evaluacije i u postupku je donošenje konačne odluke evaluacijskog tijela, a o tome kad bi odluka trebala biti donesena i isplaćena predvidena bespovratna sredstva, nemamo informaciju”, poručili su Jutarnjem iz Centra za istraživanje materijala istarske županije METRIS, čiji je projekt na listi od 34 CEKOM-a zainteresiranih za bespovratne poticaje. Ni u riječkom projektu Smart RI, koji je za natječaj prijavio CEKOM za razvoj pametnih gradova težak 150 milijuna kuna, nemaju informacija kad bi se trebala finiširati ocjena prijavljenih projekata i početi dodjela novca, navodi dnevnik.

“Ne znamo zašto je trebalo toliko vremena da se dođe do ove faze, ne znamo kad će sredstva konačno biti dana na korištenje centrima kompentecija, a isto tako, nismo sigurni koji su formalni rokovi probijeni” rekao je Jutarnjem Davor Pasarić, direktor tvrtke Kreativni odjel iz Rijeke, jedne od 15 uključenih u projekt Smart RI. Uz spomenutu, u Smart RI-ju sudjeluju, među ostalim, HT i Ericsson Nikola Tesla.

Da odlaganje podjele bespovratnog novca za podršku CEKOM-ima ne prolazi bez štetnih posljedica, svjedoči primjer iz Kreativnog odjela koji je, čekajući odobrenje zatražene potpore, ostao bez trojice djelatnika.

“Ono što možemo potvrditi je da smo zbog sporosti cijelog procesa izgubili tri vrsna stručnjaka koji su kod nas bili zaposleni više od deset godina. Svi su vrlo brzo našli posao u inozemstvu uz uvjete kakve im mi u Hrvatskoj ne možemo ponuditi. Naravno, bit će velik izazov pronaći nove stručnjake s toliko iskustva, a spremne da ostanu u domovini”, potvrdio je za Jutarnji list Davor Pasarić.

Neslužbene informacije prikupljene među sudionicima natječaja upućuju na teškoće s pronalaskom stručnjaka koji bi ocjenjivali pristigle prijave CEKOM-a, a da nisu u sukobu interesa jer dolaze iz institucija koje su se prijavile za dodjelu novca. Hrvatska je mala zemlja i problem je u ovakvim situacijama sastaviti vijeće u kojem sjede stručnjaci neovisni od tvrtki i institucija koje ocjenjuju, a da su pritom i kompetentni.

Međutim, nismo mi jedina mala zemlja unutar EU koja ima isti problem pa su tako Slovačka i Češka ovaj tip natječaja raspisali na engleskom jeziku, a pristigle prijave ocjenjuju vijeća sastavljena iz pripadajuće europske baze stručnjaka, kaže jedan od sugovornika Jutarnjeg lista koji je ponudio neslužbeni komentar zastoja u natječaju za podrušku centrima za kompetencije. On ističe da se država u ovom slučaju našla pred dvojbom je li bolje raspisati natječaj i ponuditi bespovratni novac u sporoj i otegotnoj proceduri zbog nedostatka stručnjaka za evaluciju, ili ne pokrenuti natječaj, odnosno unaprijed odustati od svega, piše Jutarnji list.

(Hina)

Tagovi: Ministarstvo gospodarstva, poticaji,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE