Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Države članice usuglasile prijedlog o digitalnim zelenim potvrdama

Prema dogovorenom stajalištu Vijeća EU-a, te potvrde ne mogu biti uvjet za korištenja prava na slobodno kretanje i one nisu putni dokument...

Objavljeno 15.04.2021
Ivona Amidžić

Veleposlanici država članica EU-a u srijedu su dogovorili zajedničko stajalište o prijedlogu uredbe o uvođenju digitalne zelene potvrde, koja bi trebala omogućiti slobodno kretanje u vrijeme pandemije koronavirusa, objavilo je portugalsko predsjedništvo Vijeća EU-a.

Dogovoreno stajalište predstavlja mandat rotirajućem predsjedništvu za pregovore s Europskim parlamentom o konačnom tekstu te uredbe.

Prema dogovorenom stajalištu Vijeća EU-a, te potvrde ne mogu biti uvjet za korištenja prava na slobodno kretanje i one nisu putni dokument. Time se želi naglasiti načelo nediskriminacije prema osobama koje nisu cijepljene.

Potvrde bi trebale omogućiti lakše kretanje osobama koje su cijepljene, koje su se oporavile od covida-19 ili koje imaju negativan test na covid-19.

Zemlje članice morat će priznati cjepiva koja su odobrena u EU-u, a pojedine države članice mogu samostalno priznavati i druga cjepiva poput ruskog Sputnjika V ili kineskog Sinovaca.

Europski parlament, drugo zakonodavno tijelo u EU-u, trebao bi dogovoriti svoje stajalište tijekom ovoga mjeseca, nakon čega će moći započeti razgovore s Vijećem. Očekuje se da će uredba biti usvojena do kraja lipnja.

Europska komisija je sredinom ožujka predložila uvođenje digitalne zelene potvrde, tzv. covid-putovnice za slobodnije kretanje unutar EU-a u vrijeme pandemije, što bi moglo spasiti ovogodišnju turističku sezonu.

Pandemija koronavirusa, koja traje već više od godinu dana, dovela je do najveće globalne ekonomske krize od Drugog svjetskog rata, a posebno su pogođene zemlje koje se u znatnijoj mjeri oslanjaju na turizam poput Hrvatske, Španjolske, Italije i Grčke.

Odbor EP-a podržao zelene potvrde ali i upozorio na rizik zloporabe osobnih podataka

Zastupnici u Odboru za građanske slobode načelno su podržali Komisijin prijedlog o uvođenju digitalne zelene potvrde, ali i upozorili na potencijalnu opasnost diskriminacije građana i manipulaciju osobnim podacima.

Povjerenik Komisije za pravosuđe Didier Reynders predstavio je europarlamentarcima u utorak Komisijin prijedlog koji predviđa tri vrste digitalnih potvrda: potvrdu o cijepljenju, potvrdu o negativnom testu i potvrdu o preboljenju koronavirusa.

Sve tri potvrde bit će besplatne i dostupne u digitalnom i papirnatom obliku, a njihovo uvođenje očekuje se u lipnju.

Što se tiče podataka koje će sadržavati potvrde, Komisija predlaže da potvrde sadrže iste vrste podataka koje moraju prihvatiti sve države članice, no „ovaj prijedlog nema ništa s kontrolom unutarnjih granica EU-a“, napomenuo je Reynders.

Prijedlog je u skladu s uredbom o zaštiti podataka (GDPR), ustvrdio je povjerenik i napomenuo da će “biti manje osobnih podataka na ovim potvrdama nego što ih trenutno ima na žutim knjižicama svjetske zdravstvene organizacije“.

Nekoliko europarlamentaraca, iz redova europskih pučana, Renew-a i Zelenih, izrazilo je zabrinutost zbog rizika od diskriminacije, nedostupnosti besplatnih testova za građane manje platežne moći te opasnosti upotrebe ovih potvrda u druge svrhe.

„Treba pošteno i jasno reći da će ova potvrda upravo biti preduvjet za slobodno kretanje“, upozorila je zastupnica Sophie in ‘t Veld iz kluba liberala te nadodala kako nigdje nema riječi o onima koji se ne mogu ili ne žele cijepiti.

Zastupnica Tineke Strik iz Zelenih najavila je da će dati “amandmane kojima će se zalagati za besplatno testiranje”, no Reynders je odvratio kako će „cijene testova ostati u nadležnosti zdravstvenih sustava zemalja članica.“

Uvođenje digitalnih potvrdi podrazumijeva i tehničku infrastrukturu koju bi trebale imati zemlje članice, ukazao je zastupnik Lenaers iz redova europskih pučana i upitao: “što Komisija misli o pripremljenosti država članica da uspostave  potrebnu tehničku infrastrukturu za izdavanje ovih potvrda?”

Predstavnik Komisije je odgovorio da će „Komisija pružiti podršku državama članicama u razvoju software-a te da će nastojati u nekoj od idućih faza potvrde učiniti interoperabilnima na međunarodnoj razini.“

Europski nadzornik za zaštitu podataka, Wojciech Wiewiórowski, sa stajališta svog odbora ocijenio je da je ovaj predloženi sustav siguran te da treba još uvesti odredbe o pohranjivanju podataka.

Olivier Onidi, zamjenik glavnog direktora Glavne uprave za migracije i unutarnje poslove Europske Komisije, dotičući se sudstva i kaznenih progona, rekao je da „čuvanje podataka znači da će oni biti dostupni samo u slučaju zakonitog zahtjeva za tim podacima.“

Povjerenik Reynders je istaknuo da „da bi se ove potvrde mogle koristiti u druge svrhe, države članice moraju za to stvoriti pravnu osnovu koja će u potpunosti biti u skladu s GDPR-om“, te dodao da je „zelena potvrda alat koji mora biti vremenski ograničen” i da će njegova primjena biti “suspendirana čim zdravstvena organizacija objavi kraj pandemije“.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: članice, digitalne, eu, osobni podatci, pandemija, putovanja, rizik, veleposlanici, zelene potvrde,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE