Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Državljanstva BiH odreklo se preko 20.500 ljudi u pet godina, država “zaradila” 5 milijuna eura

U prosjeku je svaki građanin BiH platio oko 240 eura

Objavljeno 18.05.2019
Tamara Lemajić

Više od 20.500 građana Bosne i Hercegovine odreklo se njezina državljanstva u posljednjih pet godina pri čemu je država za ispis “zaradila” oko 10 milijuna maraka (5 milijuna eura).
Kako su iz ministarstva civilnih poslova BiH odgovorili zastupniku u državnom parlamentu Saši Magazinoviću, državljanstva se u razdoblju od 2014. do 2019. odreklo 20.536 njezinih bivših građana.

Pojasnili su kako se 2014. državljanstva odreklo ukupno 3.519 osoba, a slijedeće godine njih 3.359. U 2016. taj se broj povećao na iznad 4.400 osoba godišnje te se zadržao slijedeće dvije godine. Priopćeno je da je za ispis iz državljanstva naplaćeno 9,8 milijuna maraka. U pitanju su troškovi koji se plaćaju na ime administrativne takse prigodom odricanja od državljanstva. Iako se visina te takse mijenjala u prosjeku je svaki građanin BiH platio oko 240 eura.
Iz ministarstva civilnih poslova naveli su kako se državljanstva BiH odriču građani koji žive u inozemstvu, te imaju državljanstvo druge države ili im je zajamčeno stjecanje državljanstva druge države odricanjem od bosanskohercegovačkog.
Istodobno, svi građani koji se odriču državljanstva BiH kako bi stekli državljanstvo neke od država bivše SFRJ plaćaju dvostruko niže administrativne takse u iznosu od 200 maraka (oko 100 eura).

(Hina)

Tagovi: bih, državljanstvo, građani,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE