Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Državni i javni službenici ipak neće raditi od kuće

Uputa se primjenjuje na državne i javne službenike, osim na one koji rade u zdravstvu, znanosti i obrazovanju. Njihov rad se uređuje posebnim propisima

Objavljeno 30.11.2020
Darija Kovačić

Iz izvora bliskom vrhu Stožera Indexu su nedavno poručili da će državni i javni službenici od 1. prosinca prijeći na rad od kuće, izgleda da se od toga zasad odustalo.

Ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica donio je novu uputu za rad državnih i javnih službenika vezanu za epidemiju koronavirusa, koja danas stupa na snagu.

U dopisu koji je Malenica poslao tijelima državne uprave i javnim službama stoji kako će se nova uputa po potrebi ažurirati i pravovremeno dostavljati na web stranicama Ministarstva uprave.

Uputa se primjenjuje na državne i javne službenike, osim na one koji rade u zdravstvu, znanosti i obrazovanju. Njihov rad se uređuje posebnim propisima.

Čelnici tijela državne uprave i javnih službi morat će imenovati koordinatora za zaštitu od covida-19 u roku od tri dana od donošenja nove odluke.

Ti koordinatori će biti zaduženi za koordinaciju aktivnosti vezanih uz provedbu mjera sprječavanja širenja covida-19 i za osiguranje uvjeta za redovito obavljanje posla.

Zaposlenici su dužni prijaviti koordinatoru slučaj zaraze covidom-19 odnosno sumnju na zarazu.

Nove upute navode kako će čelnik tijela, gdje je to moguće, odlukom utvrditi klizno radno vrijeme, s većim rasponom dozvoljenog početka odnosno završetka radnog vremena kako bi se smanjio broj dolazaka zaposlenika u isto vrijeme.

Po novim uputama nošenje maski za lice obavezno je:

  • kod svakog ulaska i izlaska iz zgrade te u hodnicima i drugim zajedničkim dijelovima zgrade tijela državne uprave
  • u uredima u kojima radi ili boravi dva ili više zaposlenika
  • kod rada sa strankama
  • na radnim sastancima, neovisno o osiguranom razmaku među sudionicima
  • u svim zatvorenim prostorima u kojima boravi više ljudi
  • za zaposlenike koji sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka
  • za zaposlenike koji su korisnici usluga u internom restoranu ili drugom prostoru za konzumaciju jela, pića ili napitaka u sastavu tijela državne uprave, za vrijeme boravka u tom prostoru, osim dok sjede na svojim mjestima i aktivno konzumiraju hranu, piće ili napitke

Nove upute navode kako broj fizičkih sastanaka treba smanjiti na najmanju moguću mjeru. Preporučuje se održavanje sastanaka videovezom te pojačanje telefonske i komunikacije e-mailom. Kada su sastanci neophodni i neodgodivi, preporučuje se njihovo održavanje u što većim prostorijama te ostavljanje dovoljne udaljenosti (najmanje 2 metra) među sudionicima.

Foto: arhiva

Tagovi: COVID-19, državna uprava, ministar uprave, rad od doma, radno vrijeme, zaposlenici, zaraza,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE