Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sada ljeto

Dubrovačke ljetne igre u punom jeku – premijera Krležine predstave ”Michelangelo”

Redatelj je nakon premijere kako živimo u svijetu gdje svi misle da bi umjetnost trebala biti lijek, a u stvari je otrov...

Objavljeno 28.07.2018
Antonela Verković

Predstava “Michelangelo” Miroslava Krleže u režiji Sebastijana Horvata, koja otvara pitanje odnosa umjetnika i novca, politike i moći, premijerno je izvedena u petak navečer na ruševinama benediktinskoga samostana na otoku Lokrumu u sklopu 69. Dubrovačkih ljetnih igara.

Predstava našeg velikog književnika zasigurno će tek postati pravi spektakl. Ukoliko ste sinoć propustili izložbu – bit će opet prilike na Dubrovačkim ljetnim igrama: 28., 29., 30. i 31. srpnja. Potom bi ”Michelangelo” trebala biti predstava koja će u rujnu otvoriti novu kazališnu sezonu riječkog HNK.

Glumac Rakan Rushaidat, koji igra naslovnu ulogu Michelangela, rekao je kako je predstava složena tako da se približava publici, svatko ju može razumjeti i u njoj se pronaći.

Redatelj Sebastijan Horvat istaknuo je nakon premijere kako živimo u svijetu gdje svi misle da bi umjetnost trebala biti lijek, a u stvari je otrov. – Trebali bismo zauzeti taj stav da je umjetnost otrov jer postavlja neugodna pitanja koja i nama i društvu prave probleme –  rekao je Horvat.

U podjeli su glumci riječke Hrvatske drame Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Marija Tadić, Aleksandar Cvjetković, Edi Ćelić, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić i član Talijanske drame riječkog HNK Giuseppe Nicodemo, a Michelangela u prvom činu te Redatelja u drugom igraju Rakan Rushaidat (ZKM) i Jerko Marčić (Kazalište Kerempuh).

U predstavi sudjeluje i Kor fanatika koji čine dubrovački zboristi.
Predstava će na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama doživjeti još četiri izvedbe (28., 29., 30. i 31. srpnja), a potom bi trebala u rujnu otvoriti novu kazališnu sezonu riječkog HNK.

(Hina)

Tagovi: Dubrovačke ljetne igre, Michelangelo, Miroslav Krleža,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE