Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

EK predlaže Instrument za potporu solventnosti poduzeća

Europska komisija predložila je uspostavu fonda vrijednog 15 milijardi eura koji bi poslužio investiranju u strateške tvrtke pogođene krizom prouzročenom pandemijom koronavirusa.

Objavljeno 02.06.2020
Marin Marić

Prijedlog kojega tek trebaju odobriti vlade i parlamenti država-članica EU uslijedio je zbog toga što su brojne tvrke diljem svijeta postale izložene “neprijateljskim preuzimanjima” zbog pada njihovih tržišnih vrijednosti i nedostatka izvora financiranja uslijed pandemijske krize.
Novi bi fond otvorio mogućnost ulaganja u takve tvrtke ili bi im dao mogućnost uzimanja povoljnih kredita, a cilj su djelatnosti poput medicinske skrbi, svemirskih istraživanja, obrane, digitalnih i zelenih tehnologija, kazao je u petak na konferenciji za novinstvo povjerenik EU za industriju Thierry Breton.
Zabrinutost zbog ranjivosti nekih europskih tvrtki pojavila se u ožujku, nakon informacija o tome da SAD pokušavaju preuzeti njemački CureVac, biotehnološku tvrtku koja radi na razvijanju novih tehnologija s ciljem snižavanja troškova proizvodnje cjepiva.
Europska je komisija tada reagirala najavivši pomoć CureVacu od 80 milijuna eura.
Pomoć EU koja je sada najavljena bila bi usmjerena ka tvrtkama kojima je potreban “dodatni kapital kako bi nastavili proizvodnju”, pojasnio je Breton dodajući kako bi to ovakvim tvrtkama olakšalo da odbiju pomoć od neželjenih partnera.
Novi fond zapravo je malen u usporedbi s velikim državnim fondovima koji imaju na raspolaganju stotine milijardi dolara namijenih investiranju u strateške tvrtke, no očekuje se kako će on dobiti na značaju i snazi privlačenjem privatnih ulagača s jamstvima.
Komisija je procijenila kako 15 milijardi eura koji bi mogli biti prikupljeni s financijskih tržišta “mogu potaknuti investicije do razine od 150 milijardi eura” u razdoblju od 2021 do 2027. godine, stoji u dokumentu EU.
Fond je dio šireg plana EU za pomoć tvrtkama kojima treba potpora u obliku financijskog kapitala.
EU je predvidjela i subvencije od 26 milijardi eura kao “instrument solventnosti” kojim bi se osigurala privremena potpora zdravim tvrtkama pogođenim krizom prouzročenom Covidom-19 kao i fond od 15,3 milijarde eura namijenjen manjim tvrtkama koje se bave infrastrukturom, istraživanjima i socijalnim problemima.

(Hina) xrmav ybr

Tagovi: europska komisija, tvrtke,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE