Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sport

Engleski klubovi ispisali povijest

Prvi put u povijesti u finalu Lige prvaka i Kupa UEFA/Europske lige igrat će sva četiri kluba iz iste zemlje

Objavljeno 10.05.2019
Lucija Tokić

Prvi put u povijesti u finalu Lige prvaka i Kupa UEFA/Europske lige igrat će sva četiri kluba iz iste zemlje.

U finalu Lige prvaka 1. lipnja u Madridu snage će odmjeriti Liverpool i Tottenham, a u finalu Europske lige 29. svibnja u Bakuu će igrati Arsenal i Chelsea.

Osim što sva četiri kluba dolaze iz Engleske, čak tri su iz Londona.

Četiri kluba iz iste zemlje nastupila su i u finalima kupova 1990. godine, no tada su se igrala tri natjecanja – Kup prvaka, Kup Uefa i Kup kupova. Te sezone četiri predstavnika u finalima imali su Talijani koji su osvojili sva tri kupa. U elitnom razredu sastali su se Milan i Benfica, u Kupu Uefa igrali su Juventus i Fiorentina, a u Kupu kupova Sampdorija i Anderlecht, a slavili su Milan, Juve i Sampa. Bila je to i jedina godina kada su sva tri euro-kupa otišla u istu zemlju.

Otkako je startala Liga prvaka 1993. godine u četiri navrata se dogodilo da u finalima Lige prvaka i Kupa UEFA/Europske lige igraju po tri kluba iz iste zemlje, dva puta je to uspjelo Talijanima, a dva puta Španjolcima.

Prvi put tri predstavnika iz iste zemlje igrala su u finalima 1995. godine. U finalu Lige prvaka igrali su Ajax i Milan, a u finalu Kupa Uefa Parma i Juventus. Europsku krunu osvojio je Ajax, dok je u Kupu Uefa slavila Parma.

Tri godine kasnije ponovo su tri kluba s ‘čizme’ stigla do finala. U završnom susretu ‘Champions league’ Real Madrid je pobijedio Juventus sa 1-0, dok je u talijanskom okršaju u Kupu Uefa Inter sa 3-0 porazio Lazio.

Španjolci su tri predstavnika imali 2014. godine. U finalu Lige prvaka igrali su Real Madrid i Atletico Madrid, dok su finale Europske lige dohvatili Sevilla i Benfica. Naslovi su otišli Realu i Sevilli.

Prije tri godine u polufinalima su bila istra tri španjolska kluba (Real Madrid, Atletico, Sevilla) i jedan Engleski (Liverpool). I rasplet je bio identičan. U finalu Lige prvaka Real je bio bolji od Atletica, dok je u finalu Europske lige Sevilla slavila protiv Liverpoola.

(Hina)

foto:  EPA/Kai Foersterling

Tagovi: liga prvaka, uefa,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE