Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

EP: Pandemija je narušila rodnu ravnopravnost

Da obilježavanje Dana žena ne smije ostati samo na riječima istaknuo je predsjednik EU parlamenta David Sassoli

Objavljeno 08.03.2021
Ivona Amidžić

Pandemija koronavirusa dodatno je narušila rodnu ravnopravnost i planovi oporavka od koronakrize moraju uključivati mjere za ostvarivanje jednakosti spolova,  istaknuli su europarlamentarci u četvrtak na sjednici u povodu Međunarodnog dana žena.

Pandemija je u proteklih godinu dana snažno utjecala na žene koje su u krizi gospodarski, socijalno i intelektualno ugroženije od muškaraca i zato nacionalni planovi oporavka država EU moraju uključivati mjere za jednakopravnost spolova, rečeno je na sjednici ”Mi smo snažne: Žene predvode borbu protiv virusa covid-19”.

Da obilježavanje Dana žena ne smije ostati samo na riječima istaknuo je predsjednik EU parlamenta David Sassoli.

“Usred smo dramatične krize koja je pokazala da žene ne samo da su u prvom redu borbe protiv covida-19, već su bile i prve društvene žrtve krize kojoj ne vidimo kraja”, kazao je.

Pandemija nije samo učvrstila nepravde i nejednakosti nego i postoji opasnost da izbriše dio onoga što je ostvareno u desetljećima borbe za ravnopravnost žena, naglasio je predsjednik EP-a.

Ne samo da su u pandemiji žene prve gubile posao jer ih je jako puno zaposlenih u turizmu, kulturi i ugostiteljstvu nego je u vrijeme ‘lockdowna’ bilo i puno nasilja nad ženama, rekao je Sassoli.

”Žene moramo staviti u središte koristeći sredstva koja imaju europski i nacionalni parlamenti kako bismo poboljšali financijske uvjete u kojima žene žive. Borba žena je borba svih nas”, zaključio je.

Predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen istaknula je da žene na stereotipe odgovaraju tako da “idu svojim putem i postižu izvrsnost”.

“Svima je bolje kad žene dobivaju prilike koje zaslužuju – one su sposobne voditi, a karijera i majčinstvo mogu ići zajedno”, istaknula je Von der Leyen.

Europska komisija predložiti novo zakonodavstvo za borbu protiv nasilja nad ženama jer je “sloboda od straha i nasilja je osnovno ljudsko pravo”, naglasila je.

”Žena na vrhu bi trebala biti norma, ne iznimka”, zaključila je i skrenula pozornost na Estoniju, primjer države u kojoj su žene premijerka i predsjednica, ali i Europske komisije koja je rodno ujednačena.

Žene su iznijele krizu

Grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou, prva u povijesti te zemlje istaknula je da se Međunarodni dan žena ove godine slavi pod posebno nepovoljnim uvjetima.

”Posjećivala sam bolnice i centre za cijepljenje – vidjela sam kako se žene požrtvovno posvećuju svome radu. Bilo da su blagajnice, njegovateljice, medicinske sestre, kriza ih pogađa jako, a kad dođu kući rade ‘nešto što se ne vidi’, sve te kućanske poslove koje im nitko ne plaća”, istaknula je.

Zaključila da je izuzetno  bitno pratiti proces oporavka i raditi na rodnoj ravnopravnosti.

Predsjednica Zastupničkog doma nizozemskog parlamenta Khadija Arib rekla je ”da se u krizi pokazalo da je zdravstvena njega, sektor koji je jako malo ugleda uživao u društvu, zapravo najvažniji”.

”Žene su preuzele najveći teret oko brige o pacijentima oboljelim od covida-19, a onda nakon radnog vremena ih čekaju kućanski poslovi – nadamo se stoga da će sektor njege i zdravstvene zaštite dobiti veće poštivanje, veću financijsku nagradu”, istaknula je Arib.

Isabelle Loeb, liječnica u belgijskoj bolnici u kojoj liječe oboljele od covida istaknula je da je u bolnicama uglavnom žensko osoblje, ali vodeća mjesta imaju muškarci.

”Ipak, i to se polako mijenja, a mi smo za to dobar primjer jer od 11 direktora, šest su direktorice”, istaknula je Loeb.

Sjednicu je zaključila socijaldemokratkinja Evelyn Regner (S&D), predsjednica Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost, istaknuvši da je „rodni element jedan od ključnih indikatora u ovoj krizi“.

”Trebamo jake žene i naša je odgovornost kao političara da zadovoljimo potrebe ljudi svih spolova jer tako ćemo izgraditi otpornije, ravnopravnije i pravednije društvo”, zaključila je.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: dan žena, jednakost, koronakriza, pandemija, ravnopravnost, spolovi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE