Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

EU i SAD sklopili primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij

EU neće dodatno povećavati kompenzacijske carine 1. lipnja, kao što je planirano, budući da je interesu obje strane da se sukob ne zaoštrava...

Objavljeno 18.05.2021
Ivona Amidžić

Europska unija i Sjedinjene Države sklopile su primirje u sporu oko carina na čelik i aluminij, objavila je u ponedjeljak Europska komisija, najavljujući razgovore o problemu globalnog viška proizvodnih kapaciteta.

EU neće dodatno povećavati kompenzacijske carine 1. lipnja, kao što je planirano, budući da je interesu obje strane da se sukob ne zaoštrava, stoji u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.

Bivši američki predsjednik Donald Trump uveo je carine na uvoz čelika i aluminija iz Europe, a EU je uzvratio carinama na uvoz američkih proizvoda poput viskija, traperica i motocikala.

Bruxelles i Washington sada će početi pregovore kako bi se spor riješio do kraja godine, stoji u zajedničkom priopćenju koje su potpisali potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis, američka trgovinska predstavnica Katherine Tai i američka ministrica trgovine Gina Raimondo.

Cilj je obje strane “sačuvati naše ključne kompanije”, ističu.

“Da bi se osiguralo najkonstruktivnije moguće okruženje za zajednička nastojanja, (dvije strane) suglasne su da će izbjegavati promjene u tim pitanjima koje negativno utječu na bilateralnu trgovinu”, dodaje se u priopćenju.

EU i SAD suglasili su se i da im je u zajedničkom interesu da surađuju kako bi “pozvale na odgovornost zemlje poput Kine, koje podupiru mjere iskrivljavanja trgovine”.

Primirje “nam daje prostor za pronalaženje zajedničkih rješenja za spor i za hvatanje u koštac s globalnim viškom (proizvodnih) kapaciteta”, rekao je Dombrovskis, inače povjerenik EU-a za trgovinu.

Na početku mandata novog američkog predsjednika Joea Bidena američki dužnosnici bili su signalizirali da Bijela kuća ne planira ukidati Trumpove carine, napominje agencija dpa.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: aluminij, carina, čelik, eu, primirje, sad,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE