Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

EU predlaže WTO-u plan za ubrzanje proizvodnje cjepiva protiv covida-19

“Naš neposredni, hitni cilj je osigurati jednak pristup cjepivima za zemlje niskog i srednjeg dohotka, da se cjepiva dijele brže i šire"

Objavljeno 07.06.2021
Ivona Amidžić

Europska unija je Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) poslala plan koji bi trebao omogućiti veću proizvodnju i dostupnost cjepiva protiv covida-19, ističući da je to bolji način od ukidanja patentnih prava što predlažu Sjedinjene Države.

“Naš neposredni, hitni cilj je osigurati jednak pristup cjepivima za zemlje niskog i srednjeg dohotka, da se cjepiva dijele brže i šire. Mi nastavljamo pomagati povećanje proizvodnje. EU predlaže konkretna kratkoročna i srednjoročna rješenja kako bi se osigurao univerzalni pristup po pristupačnim cijenama”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis istaknuo je da se hitno treba “usredotočiti na ravnomjernu raspodjelu cjepiva protiv covida-10 diljem svijeta”.

Dodao je da su glavni problemi u ovom trenutku nedovoljni kapaciteti proizvođača cjepiva da brzo proizvodu tražene količine.

Što se tiče prava intelektualnog vlasništva, Komisija ističe da je dobrovoljno odustajanje od patentne zaštite najučinkovitiji način za ubrzanje i proširenje proizvodnje. U slučajevima kada nema dobrovoljnog pristanka, obvezno odustajanje od patenta, gdje vlada može dati ciljano dopuštenje proizvođaču cjepiva bez pristanka vlasnika patenta, “može biti legitiman alat u kontekstu pandemije”, navodi Komisija.

“Što se tiče širokog odricanja od patenta koje su predložili brojni članovi WTO-a, Europska komisija, iako spremna razgovarati o bilo kojoj opciji koja pomaže da se pandemija što prije završi, nije uvjerena da bi to moglo pružiti najbolji trenutni odgovor za postizanje cilja o širokoj i pravodobnoj raspodjeli cjepiva, što je svijetu hitno potrebno”, navodi Komisija.

U planu Komisije se kaže da je najvažnije ograničiti korištenje izvoznih restrikcija i osigurati otvorene lance opskrbe.

Drugi element plana predstavlja poziv Komisije vladama da snažno potiču i podrže proizvođače i istraživače da prošire proizvodnju i osiguraju cjepiva po dostupnim cijenama za siromašnije zemlje.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: cjepivo, COVID-19, distribucija, eu, plan, proizvodnja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE