Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

EU proširuje sankcije protiv Bjelorusije

 Borell je istaknuo da je represija Lukašenkova režima prema oporbi i vlastitom stanovništvu neprihvatljiva

Objavljeno 16.11.2021
Ivona Amidžić

Ministri vanjskih poslova država članica EU-a proširili su u ponedjeljak sankcije protiv Bjelorusije što će Uniji omogućiti sankcioniranje pojedinaca i pravnih osoba koje pomažu režimu Aleksandra Lukašenka u dovođenju migranata na granice EU-a.

“Današnja odluka održava odlučnost Europske unije da se suprotstavi instrumentalizaciji migranata u političke svrhe”, izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Borell je istaknuo da je represija Lukašenkova režima prema oporbi i vlastitom stanovništvu neprihvatljiva.

EU je od listopada 2020. postupno proširivala sankcije protiv Bjelorusije. Sankcije su najprije uvedene kao odgovor na izborne manipulacije na predsjedničkim izborima u kolovozu 2020 i na zastrašivanje i nasilno slamanje mirnih prosvjeda.

Ukupno 166 osoba i 15 pravnih osoba obuhvaćeno je sankcijama, koje se sastoje u zabrani putovanja u EU i zamrzavanje imovine. Popis osoba pod sankcijama uključuje predsjednika Aleksandra Lukašenka i njegova sina, savjetnika za nacionalnu sigurnost Viktora Lukašenka te niz osoba iz političkog vodstva Bjelorusije, pravosudnih dužnosnika i nekoliko gospodarstvenika.

Već nekoliko dana tisuće migranata iz trećih zemalja zarobljeno je u improviziranim šumskim kampovima na granici Bjelorusije i Poljske dok se temperature kreću oko nule. Gomile migranata koji traže put do teritorija EU također su se okupile na litvanskoj i latvijskoj granici.

EU optužuje Minsk za hibridni napad dovođenjem migranata kako bi izvršio pritisak na blok zbog sankcija što su ih uvele njegove članice.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: bjelorusija, eu, sankcije, sankcioniranje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE