Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

EU s Ukrajinom osnovao istražni tim za ratne zločine

"EU je spreman pojačati ove napore slanjem istražnih timova na teren kako bi podržali ukrajinsko tužiteljstvo"

Objavljeno 05.04.2022
Ivona Amidžić

EU je uspostavio zajednički istražni tim s Ukrajinom koji će prikupljati dokaze i istraživati ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, izjavila je u ponedjeljak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Von der Leyen je telefonski razgovarala s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim o zločinima otkrivenim u Buči i drugim područjima u Ukrajini nakon što su ih napustili ruski vojnici.

“Počinitelji ovih gnusnih zločina ne smiju ostati nekažnjeni. EU je uspostavio zajednički istražni tim s Ukrajinom za prikupljanje dokaza i istragu ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. EU je spreman pojačati ove napore slanjem istražnih timova na teren kako bi podržali ukrajinsko tužiteljstvo. Eurojust i Europol spremni su pomoći”, izjavila je von der Leyen.

Dodala je da su u tijeku pregovori između Eurojusta i Međunarodnog kaznenog suda kako bi udružili snage i da taj sud bude dio istražnog tima.

Takav koordinirani pristup ukrajinskih vlasti, Europske unije, njezinih država članica i agencija te Međunarodnog kaznenog suda omogućit će prikupljanje, analizu i obradu dokaza na najcjelovitiji i najučinkovitiji mogući način”, rekla je von der Leyen.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: eu, istraživački centar, rat, ratni zločini, rusija, ukrajina, zločini,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE