Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Europarlamentarci traže 2 milijarde eura za oporavak od krize

Zastupnici zahtijevaju snažan paket usmjeren na potrebe građana i utemeljen na proračunu EU-a

Objavljeno 15.05.2020
Ivona Amidžić

Rezolucija je usvojena u petak s 505 glasova za, 119 protiv i 69 suzdržanih.

„Europski građani moraju biti u središtu strategije oporavka”, naglasili su zastupnici, dodajući da će Parlament čvrsto braniti interese građana. Napori za oporavak moraju imati snažnu socijalnu dimenziju i smanjivati socijalne i gospodarske nejednakosti te zadovoljavati potrebe onih koji su najviše pogođeni krizom.

Parlament ustraje na tome da novi „fond za oporavak i preobrazbu” mora biti vrijedan 2 milijarde eura, te se financirati „izdavanjem dugoročnih obveznica za oporavak” .  Ističe da se paket treba „isplaćivati kroz zajmove i uglavnom bespovratna sredstva, izravna plaćanja za ulaganja i vlasnički kapital”. Poziva Komisiju da ne upotrebljava „sumnjive multiplikatore za oglašavanje ambicioznih brojki”, te da se ne oslanja na „financijske majstorije ” jer je u pitanju vjerodostojnost EU-a.

Ulaganja u oporavak moraju se dodati povrh programa financiranih iz VFO-a

Osim sljedećeg višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) kao dugoročnog proračuna EU-a, potrebno je osigurati plan oporavka, ali ne nauštrb postojećih i budućih programa EU-a, upozorili su zastupnici. Osim toga, ustraju na tome da se VFO mora povećati i naglašavaju da će Parlament iskoristiti svoje ovlasti veta ako se zahtjevi Parlamenta ne ispune.

Sredstva za oporavak „trebala bi biti namijenjena programima u okviru proračuna EU-a” kako bi se zajamčio parlamentarni nadzor i njegovo sudjelovanje. Parlament također mora biti u potpunosti uključen „u oblikovanje, usvajanje i provedbu fonda za oporavak”. Upozoravaju Komisiju da se suzdrži od „svakog pokušaja izrade europske strategije oporavka koja je izvan okvira metode zajednice i pribjegava međuvladinim dogovorima”.

Plan mora biti usmjeren na prioritete u okviru Zelenog plana i digitalne agende

„Opsežan paket za oporavak”, koji su zastupnici već zahtijevali u svojoj nedavnoj rezoluciji iz travnja, mora trajati dovoljno dugo da se suoči s „očekivanim dubokim i dugotrajnim posljedicama trenutačne krize”. Njime se mora „preobraziti naša gospodarstva” podupiranjem malih i srednjih poduzeća te „povećati mogućnosti zapošljavanja i vještine kako bi se ublažio utjecaj krize na radnike, potrošače i obitelji”. Zastupnici pozivaju da se prednost daje ulaganjima u skladu sa Zelenim planom i digitalnom agendom te inzistiraju na stvaranju novog samostalnog europskog zdravstvenog programa.

Reforma prihoda EU-a postala je ključna

Zastupnici u Europskom parlamentu ponovno pozivaju na uvođenje skupa novih „vlastitih sredstava” (sredstava iz prihoda EU-a) kako bi se spriječilo daljnje povećanje izravnih doprinosa država članica za proračun EU-a radi zadovoljavanja potreba VFO-a te Fonda za oporavak i preobrazbu. Budući da se gornja granica prihoda EU-a izražava u BND-u, za koji se očekuje da će se znatno smanjiti zbog krize, zastupnici također pozivaju na „trenutačno i trajno povećanje gornje granice vlastitih sredstava”.

Više informacija

Očekuje se da će Europska komisija uskoro podnijeti prijedlog izmijenjenog VFO-a i fonda za oporavak kako bi se u obzir uzela zdravstvena kriza i njezine posljedice.

Budući da trenutačni dugoročni proračun EU-a istječe 31. prosinca 2020., EU-u je potreban novi okvir proračunskog planiranja za sljedećih sedam godina. Stoga je Europska komisija u svibnju 2018. predstavila planove za sljedeći VFO za razdoblje 2021. – 2027. Europski parlament donio je svoje stajalište u studenome 2018., a ponovno ga je potvrdio u listopadu 2019. Vijeće još nije uspjelo postići dogovor o svojem stajalištu.

Tagovi: EP, eu, fond, kriza, milijarde,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE