Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Europska komisija odobrila tri nove oznake zemljopisnog podrijetla iz Hrvatske, Grčke i Slovenije – među njima boškarin i češnjovka

Ovi novi nazivi dodat će se na popis 1601 poljoprivrednih proizvoda koji su već zaštićeni

Objavljeno 21.11.2022
Dorotea Hajduković

Komisija je danas odobrila zaštićenu oznaku izvornosti za meso istarskog goveda – boškarina iz Hrvatske i Slovenije (Istarski poluotok), kao i dvije zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla: za samoborske češnjovke iz Hrvatske i za kozje meso Katsikaki Limnou iz Grčke.

Meso istarskog goveda – boškarina dobiva se od goveda rođenih na području Istarskog poluotoka i tradicionalno uzgajanih. Svijetloružičaste do tamnocrvene boje, ima ugodan miris i karakterističan okus govedine te je prikladno za pripremu raznih mesnih jela. Samoborska češnjovka dimljena je kobasica za pečenje izrađena od svinjetine, govedine ili teletine uz dodatak svježeg češnjaka i suhog bijelog vina proizvedenog na području Samobora na sjeveru Hrvatske, a kao sastojak se obično koristi u tradicionalnim jelima.

Ovi novi nazivi dodat će se na popis 1601 poljoprivrednih proizvoda koji su već zaštićeni. Popis svih zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla možete pronaći u bazi podataka eAmbrosia. Više informacija o sustavima kvalitete potražite na ovoj poveznici, kao i na portalu GIView.

Tagovi: Boškarin, Češnjovka, Istarsko govedo, poljoprivredni proizvodi,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

Vezane vijesti

Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE