Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Europska komisija Sloveniji preporučuje nastavak privatizacije i fiskalne stabilizacije te brže reforme

Bruxelles Sloveniji tako na primjer savjetuje povećanje životne dobi za umirovljenje i smanjivanje masovnog prijevremenog umirovljenja 

Objavljeno 07.06.2018
Alan Srčnik

Europska komisija uputila je Sloveniji više preporuka vezano uz reforme i proračun u sklopu redovitih godišnjih naputaka za vođenje ekonomske politike članica EU-a, među kojima se ističu strukturne reforme na području mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te nastavak privatizacije državnih tvrtki.

Bruxelles Sloveniji tako na primjer savjetuje povećanje životne dobi za umirovljenje i smanjivanje masovnog prijevremenog umirovljenja kako bi se mirovinski sustav bio trajno održiv.

Poruka Komisije da bi kako Slovenija privatizaciju trebala “provesti u skladu s postojećim planovima” s druge je strane očito signal da Bruxelles neće pristati na novu odgodu privatizacije Nove Ljubljanske banke (NLB), koju je pred sam svoj odlazak zatražila vlada Mire Cerara unatoč obećanju prijašnje vlade da će država prodati 75-postotni udjel u NLB-u kako se proračunska dokapitalizacija te banke u vrijeme njene krize s lošim kreditima ne bi tretirala suprotno europskim pravilima o tržišnoj konkurenciji u financijskoj industriji.

Iako je Slovenija ove godine izašla iz postupka prekomjernog financijskog deficita, Komisija ju je ponovo upozorila na potrebu fiskalne discipline, navevši da je potrebno osigurati da nominalna stopa rasta javnih financijskih rashoda u idućoj godini ne prijeđe 3,1 posto.

Reagirajući na ocjene i preporuke iz Bruxellesa, slovensko ministarstvo financija priopćilo je da je odlučan i intenzivan nastavak reformi i fiskalne stabilizacije  jedino jamstvo da će dugoročni učinci ekonomskog oporavka biti dugoročni i pozitivni.

“Treba biti svjestan da još nismo dosegnuli ni srednjoročnu uravnoteženost javnih financija ni fiskalnu širinu koja bi nam omogućila da se učinkovito suprotstavimo očekivanim negativnim posljedicama očekivanog negativnog ekonomskog ciklusa u svijetu koji se očekuje”, navelo je slovensko ministarstvo financija.

(Hina)

Tagovi: eu, slovenija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE