Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Europski dan jezika: Komisija želi da svatko u EU uz materinski zna još dva jezika

Koliko jezika govoriš, toliko vrijediš, kaže stara mudra izreka...

Objavljeno 26.09.2018
Antonela Verković

Europski dan jezika obilježava se 26. rujna svake godine od 2001. Na taj se dan slavi jezična raznolikost kontinenta s više od 200 europskih jezika, 24 službena jezika EU-a, uključujući hrvatski, i tri pisma.

Vijeće Europe i Europska komisija na dan jezika, a tim povodom žele pojačati svijest o raznolikosti jezika u Europi, zbog promocije kulturne i jezične raznolikosti, ali i poticanja na učenje stranih jezika.

Cilj obilježavanja europskog dana jezika, među ostalim, poticanje je ljudi svih dobi na učenje jezika.  Znanjem jezika olakšava se povezivanje s drugima, šire obzori i ruše kulturni stereotipi, te se olakšava pronalaženje posla.

“Svatko zaslužuje priliku okoristiti se kulturnim i ekonomskim prednostima koje znanje jezika može donijeti. Učenje jezika pomaže razvoju tolerancije i razumijevanja među ljudima koji pripadaju različitim jezičnim i kulturnim sredinama”, objavili je glavni tajnik Vijeća Europe i europski povjerenik za obrazovanje i kulturu u zajedničkom priopćenju.

Europskim danom se želi upozoriti i zaštititi manje raširene jezike i potaknuti na njihovo učenje. Zaštita ugroženih regionalnih i manjinskih jezika uvedena je u dva dokumenta Vijeća Europe: Europsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima i Okvirnu konvenciju o zaštiti nacionalnih manjina.

Višejezičnost je jedno od temeljnih načela EU-a. Sa svojom jezičnom politikom Europska komisija promovira višejezičnost i zauzima se za to da svaki državljanin EU pored materinskog zna još barem dva strana jezika.

U Bruxellesu Europska komisija organizirat će javnu konferenciju o višejezičnom obrazovanju i kulturnom izričaju 27. rujna.

Tibor Navracsics, povjerenik zadužen za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, kazao je da su “jezici na raskršću kulture, obrazovanja i identiteta. Promocija lingvističke raznolikosti dio je DNK-a Europske unije. Učenje jezika u središtu je naših napora oko izgradnje europskog prostora obrazovanja do 2025. Zato sam u svibnju predstavio preporuku Vijeća o stimuliranju učenja i podučavanja jezika”.

(Hina)

Tagovi: europska komisija, europski dan jezika, strani jezici,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE