Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Europski građani smatraju da EU treba imati šire ovlasti za rješavanje kriznih situacija

Šest od deset građana prolazi kroz financijske probleme

Objavljeno 27.05.2020
Marin Marić

Većina građana ističe kako su od početka krize suočeni s financijskim poteškoćama, zaključeno je u istraživanju provedenom za Europski parlament,

U istraživanju rađenom krajem travnja, gotovo sedam od deset ispitanika (69 %) kaže kako želi jaču ulogu za Europsku uniju u borbi protiv koronakrize. Istodobno, gotovo šest od deset ispitanika nije zadovoljno solidarnošću između EU država članica u razdoblju pandemije. Iako 74 % građana kaže da su čuli za mjere i odluke Europske unije kao odgovor na pandemiju, samo 42 % je njima za sada i zadovoljno.

EU treba bolje zajedničke alate za upravljanje krizama kao što je pandemija COVID-19

Oko dvije trećine ispitanika (69 %) slaže se da “EU treba imati veće ovlasti za suočavanje s krizama kao što je pandemija COVID-19”. Manje od četvrtine građana (22 %) protivi se toj tvrdnji. Najveća potpora većim ovlastima EU-a je u Portugalu i Irskoj, najmanja u Češkoj i Švedskoj.

U odgovoru  na pandemiju, Unija bi se – smatraju europski građani – primarno trebala fokusirati na stvaranje dostatnih zaliha medicinske opreme za sve države članice, na potporu istraživanjima za razvoj cjepiva, izravnu financijsku potporu državama članicama i na poboljšanje znanstvene suradnje među članicama.

Pozivi na oživljavanje europske solidarnosti u kriznim vremenima

Snažna potpora većim ovlastima EU-a i jačanju koordiniranog EU odgovora u skladu je s nezadovoljstvom kojeg većina ispitanika izražava kad je riječ o solidarnosti među državama članicama EU-a u borbi protiv pandemije koronavirusa. Njih 57 % nije sretno sadašnjom razinom solidarnosti, a 22 % “niti najmanje zadovoljno”. Samo trećina ispitanika (34 % ) kaže da su zadovoljni, a najviše u Irskoj, Danskoj, Nizozemskoj i Portugalu. Najviše nezadovoljnika je u Italiji, Španjolskoj, Grčkoj, te Austriji, Belgiji i Švedskoj.

EU mjere su prepoznate, ali ocjena je da nisu dovoljne

Tri od četiri ispitanika u svim državama u kojima je provedena anketa kaže da su čuli, vidjeli ili pročitali nešto o EU mjerama odgovora na pandemiju koronavirusa. Trećina građana (33 %) zna navesti koje su to mjere. Istodobno, oko polovica ispitanika (52 %)  upoznatih s EU mjerama ističe da njima za sada nisu zadovoljni. Samo 42 % je zadovoljno, najviše u Irskoj,  Nizozemskoj, Danskoj i Finskoj. Najveće razočaranje je u Italiji, Španjolskoj i Grčkoj, a prilično visoka razina i u Austriji i Bugarskoj.

Jasna većina ispitanika (58 %) pri anketiranju je istaknula da od početka pandemije privatno prolazi kroz financijske poteškoće. To uključuje: gubitak prihoda (30 %), nezaposlenost ili djelomičnu nezaposlenost (23 %), korištenje ušteđevine prije nego je to planirano (21 %), probleme s plaćanjem najamnine, računa, kredita (14 %) ili osiguranja kvalitetnih obroka (9 %). Jedan od deset građana morali su financijsku pomoć zatražiti od obitelji ili prijatelja, a 3 % prijeti financijski krah.

Općenito, financijski problemi najčešći su kod ispitanika u Mađarskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Italiji i Španjolskoj, a najmanje prisutni u Danskoj, Nizozemskoj, Švedskoj, Finskoj i Austriji. U ovoj posljednjoj skupini zemalja, više od polovice ispitanika nisu zabilježili nikakve financijske poteškoće: 66 % u Danskoj, 57 % u Nizozemskoj, 54 % u Finskoj, te 53 % u Švedskoj.

Tagovi: COVID-19, europska unija, financije,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE