Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Europski oceani, mora i morski život pod pritiskom su ljudskih aktivnosti

Analize "velikog broja morskih vrsta i staništa pokazuju nepovoljni konzervatorski status"

Objavljeno 04.07.2020
Ivona Amidžić

Europski oceani, mora i morski život pod pritiskom su ljudskih aktivnosti uključujući posljedice zagađenja, prekomjerni izlov i utjecaj klimatskih promjena, upozorilo je europsko tijelo zaduženo za zaštitu okoliša.

“Zbog učinaka tih promjena na vidiku je nepopravljiva šteta za morske ekosustave”, objavila je Europska agencija za okoliš (EEA).

Mora i oceani igraju ključnu ulogu u transportu, energetici i prehrambenoj industriji, kao i u rekreaciji i pridonose reguliranju klime.

Gubitak bioraznolikosti u europskim morima nastavlja se, objavila je agencija sa sjedištem u Kopenhagenu, ističući da analize “velikog broja morskih vrsta i staništa pokazuju ‘nepovoljni konzervatorski status'”.

To uključuje razne vrste morskih ptica, morskih sisavaca poput tuljana i kitova, te stanje ribljeg fonda, poput bakalara.

Prema izvješću klimatske promjene “pojačavaju druge negativne utjecaje na morske ekosustave”.

Nadmetanje u Europskoj uniji u izlovu riba, proizvodnji fosilnih goriva, minerala i obnovljive energije, prema očekivanjima, rast će, dodajući pritisak na već iscrpljene ekosustave.

“Još uvijek imamo priliku obnoviti naše morske ekosustave ako budemo djelovali odlučno i koherentno i ako postignemo održivu ravnotežu između načina na koje koristimo mora i našeg utjecaja na morski okoliš”, kaže Hans Bruyninck, ravnatelj EEA.

Ta agencija izdvojila je zeleni plan Europske komisije i njezinu novu stragiju bioraznolikosti kao znake koji bude nadu.

(Hina)

foto: pixabay

Tagovi: ekosustav, mora, morski život, oceani, raznolikost, zagađenje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE