Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Viralno

Europski parlament usvojio Uredbu EU o umjetnoj inteligenciji (EU AI Act)

Usvajanje Uredbe od strane EU parlamenta vrlo je važan korak prema njezinu konačnom usvajanju, koje još treba odobriti i Vijeće EU

Objavljeno 16.03.2024
Andrija Lukretić

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Briselu, u srijedu 13. ožujka, uvjerljivom većinom glasova usvojena je Uredba EU o umjetnoj inteligenciji (EU AI Act). Riječ je o prvoj uredbi na svijetu kojom će se regulirati razvoj i upotreba umjetne inteligencije i dati primjeri odgovornog upravljanja njome. Usvajanje Uredbe od strane EU parlamenta vrlo je važan korak prema njezinu konačnom usvajanju, koje još treba odobriti i Vijeće EU. Jednom kad Uredba stupi na snagu implementirat će se i u nacionalna zakonodavstva zemalja članica. Udruge kreativaca i autora u Hrvatskoj i svijetu pozdravljaju ovaj napredak, jer je jasno da se s regulacijom po pitanju UI ne smije odugovlačiti. 

Véronique Desbrosses, glavna direktorica GESAC-a, Europskog udruženja autorskih društava GESAC čiji je član i HDS ZAMP, zahvalila je Europskom parlamentu i svim članovima koji su sudjelovali u usvajanju Uredbe:

Današnje usvajanje Uredbe EU o umjetnoj inteligenciji predstavlja obvezu za usklađivanjem usluga generiranih umjetnom inteligencijom sa zakonima Europske unije o autorskim pravima i osnovnim standardima transparentnosti. GESAC zahvaljuje Europskom parlamentu koji se borio za ova načela usprkos neutemeljenim argumentima pružatelja usluga UI. Najnovija praksa već pokazuje da nema razloga za kompromis kod ovih ključnih zahtjeva. Računamo na buduću političku podršku Parlamenta i radujemo se suradnji s Europskom komisijom kako bi se osigurala pravilna upotreba i ostvarivanje prava autora u odnosu na modele umjetne inteligencije opće namjene“.

Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a, pozdravlja usvajanje Uredbe:

“Usvajanje EU AI Acta od strane Europskog parlamenta sjajna je vijest. Drago nam je da je za Uredbu glasala i većina hrvatskih Europarlamentaraca. Već dugo ističemo kako AI tvrtke i platforme naglo rastu kao industrija, a autori na čijem su sadržaju izrasle, pritom ostaju bez odgovarajuće zaštite. Već nam je od ranije poznat scenarij rasta internetskih glazbenih servisa od kojih neki od svojih osnutaka pa gotovo 15-tak godina nisu autorima glazbe kompenzirali za korištenje njihovih glazbenih djela već su se skrivali u tzv. „sigurne luke“. Ne želimo da se to ponovno dogodi. Ovo je velik korak ka transparentnom poslovanju tehnološkog sektora i obeštećenju autora iz čijih djela AI uči i stvara nove modele. U ime svih naših članova i nositelja prava zahvaljujem Europskom parlamentu, koji je usvajanjem Uredbe postavio međunarodne standarde u reguliranju razvoja i upotrebe umjetne inteligencije. Nadam se da će i Vijeće EU odlučujući o njoj biti suglasno i brzo.“

Tagovi: AI, EU AI Act, umjetna inteligencija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE