Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Viralno

Fascinantna povijest TOZ Penkala. Sada je pred završetkom stečajnog postupka

TOZ Penkala, jedan od simbola hrvatske industrije, ima fascinantnu povijest koja seže u rane dane 20. stoljeća. Počeci TOZ Penkale obilježeni su inovacijama i uspjehom.

Objavljeno 09.01.2024
Dorotea Hajduković

Stečajni upravitelj TOZ Penkale – Tvornice olovaka Zagreb u stečaju predložio je završnu diobu i zaključenje stečaja te tvrtke. Njene su nekretnine prošle godine bile prodane za 5.43 milijuna eura te su u rujnu predane u posjed kupcu, Adria Commoditiesu d.o.o.

Utvrđena vrijednost nešto više od 60.000 četvornih metara nekretnina i zemljišta zagrebačke tvrtke bila je utvrđena na 81.92 milijuna kuna (10.89 milijuna eura), no na drugoj javnoj elektroničkoj dražbi nekretnine su bile prodane u pola cijene.

Stečaj tvrtke otvoren je u srpnju 2015. Opće ispitno ročište održano je u rujnu te godine, a posebno ispitno ročište u travnju 2016. Nakon toga utvrđene su tražbine vjerovnika u ukupnom iznosu od 50.3 milijuna kuna. TOZ Penkala u stečaju, prema izvješću stečajnog povjerenika Milorada Zajkovskog, na kraju prošle godine na žiro računu imala je 549.683 eura.

Povijest TOZ-a

TOZ Penkala, jedan od simbola hrvatske industrije, ima fascinantnu povijest koja seže u rane dane 20. stoljeća. Osnovana u Zagrebu, tvornica je dobila ime po Slavoljubu Eduardu Penkali, izumitelju mehaničke olovke i suosnivaču tvrtke. Penkala je bio pionir u razvoju pisaćih alata, a njegovi su izumi ubrzo stekli globalnu popularnost.

Sve izume i genijalnost Slavoljuba Eduarda Penkale možete vidjeti ovdje: https://www.toz-penkala.hr/slavoljub-penkala

TOZ Penkala osnovana je u Zagrebu 1937. godine. Na početku je bila mali pogon za proizvodnju olovaka i pastela, a kasnije prerasla u veliku tvornicu za proizvodnju školskog i uredskog pribora.

Počeci TOZ Penkale obilježeni su inovacijama i uspjehom. Tvrtka je bila poznata po proizvodnji visokokvalitetnih olovaka i nalivpera, što je u to vrijeme predstavljalo tehnološki napredak. Njihovi proizvodi, posebice Penkalino patentirano nalivpero, bili su iznimno popularni među potrošačima i poslovnom zajednicom. Ovaj uspjeh rezultirao je širenjem tvrtke i njezinom afirmacijom kao jednog od vodećih proizvođača pisaćih alata u Europi.

Zagreb je, zahvaljujući radu inženjera i izumitelja Slavoljuba Penkale, po kojemu je tvornica TOZ dopunila ime, svojevremeno bio središte proizvodnje olovaka. Penkala je 1906. počeo proizvoditi prvu mehaničku olovku u svijetu, a godinu kasnije i prvo nalivpero.

Bili su kvalitetni

Međutim, kao i mnoge druge tvrtke, TOZ Penkala suočila se s izazovima tijekom svoje povijesti. Krize su se javljale u različitim oblicima, uključujući ekonomske teškoće, konkurenciju i promjene na tržištu.

TOZ Penkala najpoznatija je po svom doprinosu industriji pisaćih alata. Njihove olovke i nalivpera bili su cijenjeni zbog kvalitete, trajnosti i inovativnog dizajna. Osim toga, tvrtka je imala značajan utjecaj na hrvatsku industrijsku baštinu i kulturu.

Kritike na račun TOZ Penkale uglavnom su se odnosile na izazove prilagodbe suvremenim tržišnim uvjetima. Digitalna era i smanjenje potražnje za tradicionalnim pisaćim alatima predstavljaju izazove s kojima se tvrtka morala suočiti.

Tagovi: Penkala, Slavoljub Eduard penkala, TOZ,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

Vezane vijesti

Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE