Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

FER-ov tim u finalu prestižnog međunarodnog natjecanja za besposadni brod i autonomne letjelice: Nagrada dva milijuna dolara, u tijeku posljednje testiranje u Rijeci

Jedno od najprestižnijih robotskih natjecanja u svijetu, u sponzorstvu Sheikh Mohamed bin Zayeda, održava se svake dvije godine u dalekom Abu Dhabiju, gdje se završno natjecanje pred sucima održava 11. siječnja 2024

Objavljeno 23.11.2023
Andrija Lukretić

Već gotovo dvije godine tim s Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) sudjeluje na uglednom međunarodnom natjecanju u robotici – MBZIRC (Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge), gdje su svojim znanjem i inovativnošću dogurali do samog finala, u kojem će se boriti za nagradu od vrtoglava dva milijuna američkih dolara.

Jedno od najprestižnijih robotskih natjecanja u svijetu, u sponzorstvu Sheikh Mohamed bin Zayeda, održava se svake dvije godine u dalekom Abu Dhabiju, gdje se završno natjecanje pred sucima održava 11. siječnja 2024. S obzirom na to da postoji značajan jaz između trenutne stvarnosti robotskih sposobnosti i zahtjeva stvarnog svijeta, cilj ovog natjecanja je napraviti potpuno autonoman besposadni brod koji bi mogao uzeti teret s drugog broda u suradnji s dronovima.

Rješenje FER-ovog tima, koji se sastoji od stručnjaka Laboratorija za robotiku i inteligentne sustave upravljanja – LARICS i Laboratorija za podvodne sustave i tehnologije – LABUST, uključuje suradnju između bespilotnih letjelica i bespilotnih površinskih vozila za obavljanje složenih zadataka navigacije i manipulacije u morskom okruženju bez globalnog sustava lokalizacije, odnosno bez GPS-a.

Usprkos jakoj konkurenciji od čak šezdesetak timova s uglednih sveučilišta iz cijelog svijeta, uključujući Lockheed Martin i svjetski poznati MIT Massachusetts Institute of Technology, UNIZG-FER tim našao se među prvih, finalnih, pet timova, koje čine mladi genijalci iz raznih država, od Kine i Ujedinjenih Arapskih Emirate, preko Danske, Švedske i Poljske, pa sve do Južne Koreje.

U prvoj fazi natjecanja, FER-ovci su predali projektni prijedlog (whitepaper phase) te su odabrani među 50 najboljih timova. Nakon toga, uslijedila je simulacijska faza gdje su trebali implementirati predložena rješenja u simulacijskom okruženju te su odabrani za dodatnu evaluaciju među najboljih devet timova, a nakon posjeta tima sudaca i prezentacije laboratorija i opreme te razgovora s članovima tima, konačno su odabrani i za finaliste.

Zadnjih petnaest godina radimo na raznim projektima i vjerujemo u svoje znanje i iskustvo. Put do finala bio je dug te zaista nije bio lagan, a ostalo nam je još odraditi završna testiranja cijelog sustava, kojeg u prosincu šaljemo u Abu Dhabi. Bila nam je čast natjecati se rame uz rame s ekipama koje dolaze sa svjetski priznatih sveučilišta i koje uče od vodećih stručnjaka. Nadamo se, uz veliku sreću i bezvremensku slavu, osvajanju prvog mjesta“, izjavio je Kristijan Krčmar, glavni inženjer besposadnog broda.

Završna testiranja u Rijeci se održavaju od ranog jutra do kasno uvečer, završno s ponedjeljkom, 27. studenoga 2023., u Centru za morske tehnologije Pomorskog fakulteta u Rijeci, na adresi Ulica Milutina Barača 19.

Zainteresirani mediji testiranje sustava mogu snimiti najkasnije u ponedjeljak, 27. studenoga 2023., a za detalje oko termina mogu se direktno javiti Kristijanu Krčmaru.

Tagovi: autonomni brod, FER, MBZIRC, Rijeka, robotika, testiranja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE