Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Finski ekolozi proslavili uklanjanje prve od tri brane na rijeci Hiitolanjoki

U tekstu se ističe da rijeka koja slobodno teče kroz Južnu Finsku, formira „veličanstvene brzake" ukupne visine 18 metara

Objavljeno 06.10.2021
Ivona Amidžić

Finski ekolozi proslavili su uklanjanje prve od tri brane na rijeci Hiitolanjoki, nakon nekoliko desetljeća zauzimanja širokog kruga dionika, što će vratiti rijeci divlje brzake i ugrožene migratorne riblje vrste, javio je portal damremoval.eu.

Uklanjanje najniže barijere na rijeci koja teče iz Finske do ruskog jezera Ladoga, pomoći će mriješćenju lososima i potočnim pastrvama kojima je čitavo stoljeće bilo nedostupno to omiljeno stanište na području Finske.

Ekolozi su zahvalni regionalnom tijelu Južne Finske za ribarstvo koje je po njima odigralo ključnu ulogu kada je službeno zatražilo izgradnju „ribljih ljestava“ za sve tri hidroelektrane na finskoj strani, što je omogućilo uklanjanje brana, kaže se.

Proizvodnja hidroenergije na najnižoj brani, Kangaskoski, završila je krajem srpnja 2021., nakon čega su počele pripreme pa onda i samo rušenje brane samo nekoliko stotina metara udaljene od ruske granice.

Dozvolu za rušenje izdala je regionalna državna upravna Južne Finske na temelju projekta obnove koji provodi Zaklada za rekreacijsko područje Južne Karelije. Zaklada je od 2017. do 2019. godine otkupila tri hidroelektrane prikupivši sredstva iz različitih izvora. Glavni financijer bilo je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva, zatim privatne zaklade, tvrtke i pojedinci, EU program prekogranične suradnje, WWF-a i drugi.

Izvršna direktorica Udruge rekreacijskih područja Južne Karelije Hanna Ollikainen izjavila je da je tijekom dugog vremenskog razdoblja uložen ogroman trud u oslobađanje rijeke i zaključila:

– Sada je vrijeme za slavlje.

Zgrade elektrana bit će obnovljene za muzejske i turističke aktivnosti. Do jeseni  2023. bit će srušene još dvije brane na Hiitolanjokiju. Rastavljanjem brane dodatno će se formirati nekoliko novih uzgojnih područja za losose i pastrvu.

U tekstu se ističe da rijeka koja slobodno teče kroz Južnu Finsku, formira „veličanstvene brzake” ukupne visine 18 metara.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: brana, Finska, hiitolanjoki, Rijeka, uklanjanje brane,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE