Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio natječaj za udruge vrijedan 1,4 milijuna kuna

Sufinancirat će se edukativne aktivnosti vezane za ponovnu uporabu proizvoda te akcije čišćenja podmorja

Objavljeno 05.07.2018
Alan Srčnik

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je natječaj za organizacije civilnog društva vrijedan 1,4 milijuna kuna, a sufinancirat će se edukativne aktivnosti vezane za ponovnu uporabu proizvoda te akcije čišćenja podmorja, priopćio je u četvrtak Fond.

“Za ovakav tip aktivnosti Fond će udrugama davati donacije u visini od 20 do 60 tisuća kuna po pojedinom projektu. Zato pozivam sve udruge koje su programski usmjerene na ekologiju i održivi razvoj, posebno na segment gospodarenja otpadom i zaštite prirode da što prije pripreme projekte i pošalju svoju prijavu”, rekao je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.

Do 4. rujna Fondu se mogu prijaviti projekti čija provedba potiče razmjenu te ponovnu uporabu namještaja, proizvoda od tekstila te robe široke potrošnje kao što su primjerice kuhinjsko posuđe, knjige, igračke, bicikli i slično. Cilj tih aktivnosti je spriječiti bacanje iskoristivih proizvoda, ali i potaknuti građane na razmišljanje na koje sve načine mogu spriječiti nastajanje otpada u svojim kućanstvima.

“Poseban problem čini otpad koji se baca u more te u velikoj mjeri utječe na ekosustav, a posljedično i na zdravlje ljudi. Stoga će Fond u sklopu ovog natječaja financirati i ronilačke akcije prikupljanja otpada s morskog dna. Ovakve akcije često počivaju na entuzijazmu nekolicine udruga, no problem je mnogo ozbiljniji i treba ga sustavno rješavati”, izjavio je Ponoš.

Tematski se ovaj natječaj nadovezuje i na nacionalnu edukativnu kampanju Za ljepšu našu!, koju Fond provodi u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike.

“Sustav gospodarenja otpadom ne može profunkcionirati ako paralelno s izgradnjom infrastrukture ne radite i na edukaciji građana. Tu je izuzetno bitna i uloga nevladinog sektora. Neke ekološke udruge su se u tom segmentu već profilirale stoga i na ovom natječaju očekujemo puno kreativnih projektnih prijedloga”, rekao je Ponoš te najavio da Fond priprema sličan natječaj i za zadruge koji bi uskoro trebao biti objavljen.

Detaljnje informacije o natječaju mogu se pronaći na internetskoj stranici Fonda – www.fzoeu.hr

 

(Hina)

Tagovi: eu, fond za zaštitu okoliša, novac,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE