Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Black News

FOTO Objavljene slike MiG-a, prepolovljen je, MORH na pressici opisao tijek događaja

„U 13:44 smo dobili prvi signal da je jedan od aviona u zraku javio poziv u nuždi tzv. „mayday“. U 13:48 posada je javila da će izvršiti katapultiranje odnosno izbacivanje iz aviona zbog određenih problema s motorom“

Objavljeno 06.12.2022
Andrija Lukretić

Kriminalistička vojna policija i glavni zrakoplovni vojni istražitelj provest će istragu pada vojnog zrakoplova MiG-21 dvosjeda, koji se srušio danas kod Voćina, rečeno je na MORH-ovoj konferenciji za novinare te istaknuto da su piloti prijavili određene probleme u radu motora.

Oba pilota pronađena su živa. Uspješno su se katapultirali i prizemljili. Riječ je o pukovniku Zvonimiru Milatoviću i bojniku Ivanu Lukanu.

Piloti su u stabilnom stanju, izvan životne opasnosti te su prevezeni u bolnicu na liječnički pregled.

Do pada zrakoplova došlo je nešto prije 14 sati. Jedan je pilot sam izašao iz šume nakon pada aviona i došao do sela, a drugog je locirao vojni helikopter te su ga HGSS-ovci uz pomoć mještana izvukli iz šume.

U vojarni „Pukovnik Marko Živković“ na Plesu u utorak 6. prosinca 2022. održana je konferencija za medije o padu aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 dvosjeda, koji se srušio danas tijekom planske obučne aktivnosti kod Slatine u Virovitičko-podravskoj županiji.

Konferenciji su nazočili ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec sa suradnicima.

Ministar obrane Mario Banožić izvijestio je o događaju istaknuvši kako su na svu sreću, obojica pilota pronađena živa. „Piloti se trenutačno nalaze na pregledu s liječnicima, nadamo se da će sve biti u redu. Suosjećam s obiteljima koje su pretrpjele strah i neizvjesnost za vrijeme pada aviona i potrage za pilotima“, rekao je ministar.

Zahvalio je svim pripadnicima Hrvatske vojske, policije i Vojne policije, Hrvatske gorske službe spašavanja, vatrogasaca, lovaca i svima onima koji su se uključili u potragu za pilotom i na taj način doprinijeli pronalasku pilota prije mraka.

„Ovo je još jedan od trenutaka koji nam potvrđuju da i dalje trebamo ulagati u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, prije svega u avione 4+ generacije i u ljude, pilote i tehničare. Incident poput ovoga najbolje pokazuje spremnost Hrvatske vojske na način da uspješno obavljaju svoje zadaće unatoč izazovnim trenutcima i stanju opreme“, rekao je ministar Banožić.

Na kraju, ministar je rekao kako je istraga u tijeku i da će se nastaviti sutra tijekom dana te kako je uvjeren da će pokazati detalje nesretnog događaja.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj rekao je kako je riječ o nesretnom događaju tijekom kojega su sve aktivnosti bile odrađene u skladu s propisanim procedurama i poštivane su sve mjere sigurnosti. „Imamo nažalost jednog ozlijeđenog pilota, što još jednom pokazuje kako je odluka o nabavi višenamjenskih borbenih aviona Rafale bila opravdana i pravovremena“, rekao je admiral Hranj koji je također pohvalio sve sastavnice Oružanih snaga RH, policije, Civilne zaštite i Hrvatske gorske službe spašavanja, koje su brzo i organizirano krenule u traganje i spašavanje za nestalim pilotom.

Izrazio je nadu da se ovaj događaj neće ponoviti. „Avioni MIG-21 su pouzdana sredstva kada se pridržavamo svih sigurnosnih mjera održavanja i popravaka, kao što je to bio slučaj s ovim avionom“, pojasnio je admiral Hranj te dodao kako su piloti koji su upravljali avionom MiG-21 vrhunski školovani i uvježbani s brojnim satima naleta, no vojnički poziv je poziv koji nosi određene rizike. Admiral je ovom prigodom izrazio potporu obiteljima pilota, posebice obitelji stradalog pilota, izrazivši uvjerenje kako nas ovaj nemili događaj neće obeshrabriti u izvršavanju zadaća.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec iznio je detalje vezano za ovaj događaj. Rekao je da je avion koji se srušio sudjelovao u planiranoj obuci, u kojoj je sudjelovalo ukupno pet aviona HRZ-a u zračnom prostoru, koji su provodili planirane zadaće koordinirano s Bojnom ZMIN i ostalim sastavnicama koje čine sustav nadzora zračnog prostora.

„U 13:44 smo dobili prvi signal da je jedan od aviona u zraku javio poziv u nuždi tzv. „mayday“. U 13:48 posada je javila da će izvršiti katapultiranje odnosno izbacivanje iz aviona zbog određenih problema s motorom“, rekao je Križanec te dodao da je ubrzo nakon toga, unutar pola sata s Lučkog poletio prvi helikopter s timom pripadnika OS RH, a nakon toga i drugi helikopter.

„U 15:28 su posade helikoptera uočila oba padobrana što nam je potvrdilo da su piloti sigurno napustili avion. U 16:25 piloti su bili u helikopteru prema Lučkom, odnosno predani na sanitet koji ih je prebacio u bolnicu u Zagrebu“, istaknuo je.

General Križanec pojasnio je kako je avion koji se srušio MiG-21, dvosjed, avion za obuku, evidencijskog broja 164, koji je bio remontiran 2013./14. godine te kako se ovaj incident dogodio unutar 20 sati, nakon 200 satnog pregleda. Što se tiče pilota, istaknuo je kako je riječ o vrlo iskusnim pilotima sa impozantnim satima naleta. „Radi se o pilotu koji je imao 1800 sati naleta ukupno, u ovoj godini preko 70 sati, nastavnik je letenja i  probni je pilot. Pilot u drugoj kabini ima 2000 sati naleta ukupno i 80 sati ove godine“, rekao je.

Na kraju je posebno zahvalio mještanima Voćina koji su spremno pružili pomoć pilotima. Također, zahvalio je i kolegama iz američkog, mađarskog i francuskog ratnog zrakoplovstva koji su ponudili pomoć i pružili podršku.

FOTO: DVD Voćin

Tagovi: MIG, pad aviona, Slatina, Voćin, vojska,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE