Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

Fotografija koja je rasplakala svijet: Djevojčica bespomoćno plače dok njezinu majku i nju privode na američkoj granici

Nagrada World Press Photo

Objavljeno 12.04.2019
Lucija Tokić

Potresna fotografija male djevojčice koja bespomoćno plače dok njezinu majku i nju privode na američkoj granici, osvojila je prestižnu nagradu World Press Photo.

Žiri je rekao da fotografija Johna Moorea, snimljena nakon što su majka Sandra Sanchez i njezina kći Yanela iz Hondurasa ilegalno prešle američku granicu, prikazuje “drukčiju vrstu nasilja, onu psihološku”.

Fotografija malene uplakane djevojčice objavljena je diljem svijeta i izazvala javni protest zbog kontroverzne politike Washingtona da razdvoji tisuće migranata i njihove djece.

Američki dužnosnici kasnije su rekli da Yanela i njezina majka nisu bile među razdvojenim obiteljima, ali je javno negodovanje “rezultiralo promjenom politike predsjednika Donalda Trumpa u lipnju prošle godine”, rekli su iz žirija.

Moore je fotografirao agente američke granične policije u noći bez mjesečine 12. lipnja prošle godine u dolini Rio Grande, kada su naišli na skupinu ljudi u pokušaju ilegalnog prelaska granice.

“Vidio sam strah na njihovim licima, u njihovim očima”, rekao je Moore u intervjuu američkom državnom javnom radiju ubrzo nakon toga.

U trenutku kad su službenici tražili njihova imena, Moore je uočio Sandru Sanchez i njezinu malu djevojčicu koja je počela jecati kada ju je njezina mama spustila kako bi ju granični policajci mogli pregledati.

“Spustio sam se na koljena i uspio snimiti nekoliko fotografija tog trenutka”, rekao je Moore koji već deset godina pokriva američko-meksičku granicu.

Na ceremoniji dodjele nagrada u Amsterdamu, Moore je za AFP rekao: “Htio sam ispričati drukčiju priču.”

“Za mene je to bila prilika da prikažem pogled na čovječanstvo koji se često ogleda samo u statistici”, rekao je 51-godišnji fotograf.

“Mislim da ova, imigracijska pitanja, ne odjekuju samo u SAD-u, već i diljem svijeta”, rekao je Moore obraćajući se stotinama uzvanika na dodjeli nagrade.

(Hina)

foto:  EPA/JOHN MOORE

Tagovi: djevojčica, fotografija, privođenje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE