Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Francuski “žuti prsluci” u puno manjem broju se okupljaju sedmi vikend zaredom

Neki predstavnici tog pokreta smatraju da je slabljenje povezano s božićnim i novogodišnjim blagdanima i najavljuju oštar nastavak u siječnju

Objavljeno 29.12.2018
Lucija Tokić

“Žuti prsluci” koji su nezadovoljni socijalnom i fiskalnom politikom predsjednika Emmanuela Macrona počeli su danas sedmi prosvjedni vikend u Francuskoj, ali je oko podneva na ulice izašao mali broj ljudi.

Prosvjedni pokret koji je počeo prije mjesec i pol dana, znatno je oslabio zadnjih tjedana: 22. prosinca bilo je 38.600 prosvjednika, tjedan ranije 66.000, a prvog dana prosvjeda 17. prosinca, 282.000, pokazuju podatci koje je objavila vlada.

Neki predstavnici tog narodnog pokreta, nastalog izvan bilo kakvog političkog i sindikalnog okvira, misle da je slabljenje povezano s božićnim i novogodišnjim blagdanima i najavljuju oštar nastavak u siječnju, unatoč vladinim ustupcima.

“Svi moraju shvatiti da smo odlučili da nećemo stati”, rekao je za AFP Thierry (51), autolimar koji je ogorčen neravnomjernom raspodjelom bogatstva u Francuskoj.

U Marseilleu se okupilo oko devetsto prosvjednika koji su nosili svežnjeve žutih balona.

“Želimo kupovnu moć kakvu smo nekad imali i želimo sudjelovati u donošenju odluka”, rekla je Priscillia Ludosky, čelnica pokreta.

U drugim gradovima “žuti prsluci” nisu htjeli najavljivati današnje prosvjede kako bi iznenadili redarstvene snage.

U Parizu u subotu dopodne nije bilo nijedne prosvjedne skupine na Elizejskim poljanama, ali su policajci bili neupadljivo raspoređeni duž glasovite ulice.

Prosvjedi su predviđeni u Bordeauxu, gdje su zadnjih tjedana zabilježeni sukobi, jednako u Toulouseu i u Lyonu.

Na Silvestrovo se očekuje nekoliko skupova na Elizejskim poljanama u Parizu.

Od njihova početka u studenome, deset ljudi je izgubilo život u prosvjedima, a više od 1.500 je ozlijeđeno, među kojima pedesetak teško.

(Hina)

foto: Hina

Tagovi: francuska, prosvjed, žuti prsluci,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE