Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Trending

Gdje nestaju pingvini? Kolonija kraljevskih pingvina smanjila se za 90 posto

Najveća svjetska kolonija kraljevskih pingvina smanjila se za gotovo 90 posto od 1980-ih, pokazuju istraživanja, a prenosi BBC.

Objavljeno 31.07.2018
Antonela Verković

Kraljevski pingvini predstavljaju drugu najveću vrstu nakon carskih pingvina. Već se pisalo kako bi zbog globalnog zatopljenja pingvini mogli u potpunosti nestati do kraja stoljeća. Čini se da se ide prema tome jer, prema fotografijama snimljenima 2015. i 2017. ostalo je samo 60.000 parova, u odnosu prema pola milijuna zabilježenih u prijašnjim snimanjima tijekom 1980-ih.

Najveća svjetska kolonija kraljevskih pingvina smanjila se za gotovo 90 posto od 1980-ih, pokazuju istraživanja, a prenosi BBC.

Zračne i satelitske snimke pokazuju da je broj parova pingvina pao 88 posto u zadnja tri desetljeća, navodi se u tekstu objavljenome u listu Antartic Science.

Kolonija obitava nenaseljen francuski otok Ile aux Cochons između Afrike i Antartike u Indijskom oceanu.

Istraživači kažu da nema jasnog razloga za pad njihove populacije.

Drugi po veličini nakon carskih pingvina, kraljevski pingvini razmnožavaju se na umjerenijoj klimi na otocima sjeverno od antartičke obale.

U istraživanjima objavljenim u veljači navodi se da bi neke ptičje populacije mogle biti ugrožene klimatskim promjenama.

(Hina)

Tagovi: izumiranje životinja, kraljevski pingvin, pingvini,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

Vezane vijesti

Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE