Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Glavna skupština PBZ-a odlučila o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze

PBZ je druga po veličini banka u Hrvatskoj, a u vlasništvu je talijanske bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, koja drži oko 97,5 posto dionica

Objavljeno 27.04.2021
Ivona Amidžić

Glavna skupština Privredne banke Zagreb (PBZ) u ponedjeljak je odlučila da se dionice PBZ-a povlače sa Zagrebačke burze, a od dioničara koji su glasovali protiv te odluke Banka će otkupiti dionice uz pravičnu naknadu od 832,45 kuna po dionici.

“Glavna skupština je, između ostaloga, donijela odluku o povlačenju (delistingu) dionica Privredne banke Zagreb d.d. s uređenog tržišta – Zagrebačke burze d.d. i odluku o davanju ovlasti Upravi za stjecanje vlastitih dionica”, navodi se u objavi s danas održane skupštine koju je PBZ prenio putem Zagrebačke burze.

PBZ tako s uvrštenja na Zagrebačkoj burzi povlači sve uvrštene dionice odnosno 19.074.769 redovnih dionica nominalnog iznosa 100 kuna, izdane u nematerijaliziranom obliku i pohranjene kod Središnjeg klirinškog depozitarnog društva.

U skladu s odredbama Zakona o tržištu kapitala, PBZ će od svih dioničara koji su na današnjoj glavnoj skupštini glasovali protiv odluke o povlačenju dionica sa Zagrebačke burze te koji će, sukladno zakonskim odredbama, zahtijevati od Banke da preuzme njihove dionice, otkupiti njihove dionice uz pravičnu naknadu, najkasnije u roku od tri mjeseca od dana upisa odluke o povlačenju (delistingu) dionica u sudski registar.

Ti će dioničari dobiti pravičnu naknadu u iznosu 832,45 kuna po dionici, a koja je izračunata kao ponderirani prosjek svih cijena ostvarenih na uređenom tržištu u zadnja tri mjeseca prije dana objave poziva za glavnu skupštinu PBZ-a, podsjeća se u objavi.

Inače, PBZ je druga po veličini banka u Hrvatskoj, a u vlasništvu je talijanske bankarske grupacije Intesa Sanpaolo, koja drži oko 97,5 posto dionica. Manjinski dioničari imaju oko 2,2 posto dionica, a među njima su neki obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi, dok je 0,3 posto trezorskih dionica.

Iz te su banke još u studenome lani najavili izvanrednu glavnu skupštinu za 29. prosinca, na kojoj su dioničari trebali donijeti odluku o povlačenje dionica s burze. No, 10. prosinca lani PBZ je opozvao tu skupštinu, slijedom preporuke Hrvatske narodne banke.

Poziv za novu skupštinu s prijedlogom o delistanju dionica sa ZSE objavljen je početkom ožujka ove godine, a njime je skupština sazvana za danas, 26. travnja.

Na skupštini su, kako su objavili iz PBZ-a, donijete sve odluke sukladno prijedlogu uz poziv za skupštinu.

Sukladno tomu, uz odluke vezane uz povlačenje dionica PBZ-a s Burze, donijeta je i odluka o zadržavanju lanjske dobiti od gotovo 817 milijuna kuna.

(Hina)

foto: unspalsh

Tagovi: banka, dionice, pbz, povlači se, privredna banka zagreb, skupština pbz-a, zagrebačka burza,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE