Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Globalne emisije ugljika vraćaju se na razine prije pandemije

"Očekivali smo neko povećanje. Ono što nas je iznenadilo bili su intenzitet i brzina povećanja"

Objavljeno 09.11.2021
Ivona Amidžić

Emisije ugljika približile su se razinama prije izbijanja pandemije koronavirusa, navodi se u studiji – emisije iz ugljena i prirodnog plina rastu u energetskom i industrijskom sektoru, ali su se emisije iz prometa zadržale na niskoj razini.

“Očekivali smo neko povećanje. Ono što nas je iznenadilo bili su intenzitet i brzina povećanja”, rekao je vodeći autor studije Pierre Friedlingstein, istraživač  klimatskog modeliranja na Sveučilištu Exeter.

Emisije CO2 pale su 2020. godine za rekordnih 1,9 milijardi tona, što je pad od 5,4 posto jer su zemlje uvele zatvaranja, a gospodarstva su zaustavljena. Novo izvješće koje je izradio Global Carbon Project, predviđa da će se emisije povećati za 4,9 posto ove godine.

Očekuje se da će najveći emiteri, Kina i Indija, imati veće emisije 2021. nego 2019., a Sjedinjene Države i Europa trebale bi zabilježiti nešto sporije povećanje emisija.

Kina je 2020. bila iznadprosječna jer su ulaganja u oporavak od pandemije dovela do velikog povećanja uporabe ugljena, unatoč tome što su se u nekim zemljama smanjile emisije.

Studija predviđa da će ukupne globalne emisije ove godine dosegnuti 36,4 milijarde tona CO2.

Izvješće je objavljeno u vrijeme okupljanja lidera na UN-ovoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu u Škotskoj u pokušaju da se ograniči porast temperature na 1,5 Celzijeva stupnja te izbjegnu najkatastrofalniji učinci klimatskih promjena. Da bi se to ostvarilo, znanstvenici kažu da bi neto emisije CO2 trebalo svesti na nulu do 2050.

Ukupne globalne obveze za smanjenje emisija nisu dovoljne za ostvarenje tog cilja. Smrtonosni požari, uragani i poplave sve su češći i intenzivniji zbog klimatskih promjena.

Za dostizanje nulte stope emisija u iduća tri desetljeća, potrebna su drastična smanjena CO2, rekao je Friedlingstein.

“Ono što je potrebno činiti svake godine do 2050. je, općenito govoreći, otprilike jednako smanjenje koje smo imali u covid krizi”, rekao je.

Znanstvenici su otkrili da bi, ako emisije ostanu na ovoj razini, trebalo proći tek 11 godina prije nego što izgubimo izglede da se ostvari cilj ograničenja porasta temperature na 1,5 Celzijeva stupnja.

(Hina)

foto: unspash

Tagovi: emisije co2, emisije ugljika, koronavirus, pandemija, prirodni plin, zagađenje,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE