Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Grabar-Kitarović održala bilateralni sastanak s Dudom

Razgovaralo se o približavanju zapadnog Balkana Europskoj uniji...

Objavljeno 09.05.2019
Antonela Verković

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i njezin poljski kolega Andrzej Duda održali su bilateralni sastanak u četvrtak u Tirani, na marginama summita Procesa Brdo-Brijuni na kojemu se razgovaralo o približavanju zapadnog Balkana Europskoj uniji.

Grabar-Kitarović i Duda složili su se kako su bilateralni odnosi Zagreba i Varšave vrlo dobri, bez otvorenih pitanja i sve intenzivniji, pri čemu Hrvatska teži jačanju suradnje i boljoj koordinaciji između hrvatskih i poljskih stajališta o temama koje su od zajedničkog interesa, poput kohezijske politike i proširenja, kako se navodi u priopćenju iz predsjedničina ureda.

Predsjednici su razmijenili mišljenja i o sljedećem sastanku na vrhu Inicijative triju mora u Ljubljani, izrazivši uvjerenje kako srednja Europa može i treba postati okosnica sigurnosti EU-a i Europe, kao i općeg blagostanja, dodaje se.

Duda je kao poseban gost sudjelovao na summitu Procesa Brdo-Brijuni, slovensko-hrvatske inicijative osmišljene kako bi se regionalnom suradnjom i rješavanjem otvorenih pitanja stabilizirale prilike na europskom jugoistoku i stvorili preduvjeti za proširenje Europske unije na taj dio kontinenta.

Poljska je uključena i kao jedna od sudionica Berlinskog procesa, inicijative njemačke kancelarke Angele Merkel koja ima slične ciljeve kao i Proces Brdo-Brijuni. Ovogodišnji summit Berlinskoga procesa treba se održati u poljskom gradu Poznanju 4. i 5. srpnja.

Na summitu u Tirani sudionici Procesa Brdo-Brijuni pozvali su na “daljnje jačanje dijaloga i procesa pomirenja u regiji, temeljenih na istini, povjerenju i pridržavanju svih sporazuma postignutih do danas te u svjetlu očuvanja mira, sigurnosti i blagostanja sadašnjih i nadolazećih naraštaja”.

Isto tako, u završnoj izjavi sudionici summita su pozvali Europsku uniju da u procesu proširenja na zemlje zapadnog Balkana uzme u obzir i geopolitičke razloge, ustvrdivši da bi puna integracija tih zemalja u europski sustav vrijednosti bila važna za sveukupnu europsku stabilnost.

(Hina)

FOTO: EPA/Malton Dibra

Tagovi: Andrzej Duda, eu, europska unija, kolinda grabar kitarović, Tirana,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE