Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Grabar Kitarović u uzvratnom posjetu Srbiji ujesen, preduvjet potraga za nestalima – mediji

Hrvatska predsjednica bi, kako navodi list na svojoj internetskoj stranici, mogla na jesen doći u službeni posjet Beogradu

Objavljeno 03.07.2018
Alan Srčnik

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović mogla bi uzvratno posjetiti Srbiju već ove jeseni, a o datumu posjeta u tijeku su dogovori Pantovčaka i Andrićevog vijenca, tvrde u utorak beogradski mediji

“Uredi šefova država dogovaraju posjet hrvatske predsjednice našoj zemlji. Jedan od preduvjeta da do posjeta dođe ‘čim prije’ jest korak naprijed u rješavanju sudbine nestalih”, pišu Večernje novosti.

Hrvatska predsjednica bi, kako navodi list na svojoj internetskoj stranici, mogla na jesen doći u službeni posjet Beogradu, a točan datum dogovara se između ureda šefova država u Beogradu i Zagrebu, koji su u stalnom kontaktu, objavile su Večernje novosti, ne precizirajući izvor.

Pitanje nestalih, koje je i u dosadašnjim odnosima dviju država stavljeno među prioritetne obveze obiju strana, i sada se navodi kao “jedan od preduvjeta” da se uzvratni posjet hrvatske predsjednice Beogradu čim prije dogovori.

“Na Pantovčaku kažu da je Grabar Kitarović s velikim zadovoljstvom primila informaciju da predsjednik Aleksandar Vučić namjerava imenovati povjerenika koji bi radio na ovom pitanju”, piše dopisnik Večernjih novosti iz Zagreba.

Hrvatska predsjednica je prije nekoliko dana primila svog povjerenika za nestale Ivicu Vrkića, gradonačelnika Osijeka, koji ju je detaljno izvijestio o razgovoru s Vučićem tijekom nedavnog službenog posjeta Beogradu.

Večernje novosti tvrde kako “Grabar Kitarović želi da posjet ne bude isključivo protokolaran” te da se “na stolu nađu konkretna pitanja i rješavanje problema iz prošlosti”.

“U pripremi je i ekonomski forum, kako bi se hrvatski poslovni ljudi predstavili svojim kolegama u Srbiji, a za njega vlada veliko zanimanje”, navodi list.

Poslije posjeta Zagrebu sredinom veljače, srbijanski predsjednik Vučić primio je 20. veljače u Beogradu predstavnike udruga nestalih i obećao im da će njegov ured “pratit će potragu za nestalim osobama na tjednoj razini”.

Izaslanstvo Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja zatražilo je u Beogradu, na prvom sastanku s Vučićem, od srbijanskog predsjednika da, na temelju svojih izjava iz Zagreba kako može pomoći u potrazi za nestalima, to i provede u djelo. Izaslanstvo je zatražilo da Vučić utječe na sve relevantne institucije u Srbiji koje imaju ili mogu imati informacije o nestalima.

(Hina)

Tagovi: kolinda, srbija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE