Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Građanska udruga U ime obitelji reagira na vijest “Od 18 prijavljenih potpisnika dviju referendumskih inicijativa samo dvoje prvog dana došlo na uvid u APIS”

Prijedlog GI Narod odlučuje nije usmjeren protiv pripadnika nacionalnih manjina, već protiv političke oligarhije, pa i one koje navodno predstavlja nacionalne manjine, i protiv nepravednog izbornog sustava - kažu iz udruge "U ime obitelji"

Objavljeno 20.11.2018
Marko Leskovar

Građanska udruga U ime obitelji zatražila je sukladno odredbama Zakona o medijima ispravak Hinine vijesti od 19. studenoga, objavljene pod naslovom “Od 18 prijavljenih potpisnika dviju referendumskih inicijativa samo dvoje prvog dana došlo na uvid u APIS”.

Hina demanti, sukladno zakonskim odredbama, objavljuje u cijelosti:

“Hina u vijesti ‘Od 18 prijavljenih potpisnika dviju referendumskih inicijativa samo dvoje prvog dana došlo na uvid u APIS’ donosi neistinu da se građanska inicijativa Narod odlučuje u prvom referendumskom pitanju ‘zalagala da se ukinu dva saborska mandata srpskoj nacionalnoj manjini’. Građanska inicijativa Narod odlučuje u prvom referendumskom pitanju, o kojem je raspisivanje referenduma zatražilo 405 342 birača, predlaže smanjenje, a ne “ukidanje” broja saborskih zastupnika nacionalnih manjina s 8 na 6, u sklopu općeg smanjenja broja svih saborskih zastupnika na maksimalno 120 od postojećih 151. Referendumsko pitanje GI Narod odlučuje nigdje ne navodi da će se smanjiti broj zastupnika srpske nacionalne manjine, niti može biti riječ o ukidanja mandata “srpskoj manjini” s obzirom da referenumski prijedlog nije etnički motiviran, već je motiviran ostvarenjem veće društvene pravednosti i većeg utjeca birača na izbor saborskih zastupnika, kako je i objašnjeno i u Zahtjevu za raspisivanje referenduma.

Nadalje, Hina donosi da je građanska inicijativa Narod odlučuje u prvom referendumskom pitanju tražila da se ‘prekrajaju izborne jedinice’, što je neistina. GI Narod odlučuje nije tražila “prekrajanje” izbornih jedinica, već da izborne jedinice ne smiju dijeliti granice županija, što je i preporuka Venecijanske komisije, te da se glasovi birača po izbornim jedinicama ujednače, što je i nalog Ustavnog suda Hrvatskom saboru još od 2010.

Na koncu Hina donosi da je građanska inicijativa Narod odlučuje u drugom referendumskom pitanju ‘tražila da manjine ne mogu odlučivati o Vladi i proračunu’, što je neistina. GI Narod odlučuje u drugom referendumskom pitanju, o kojem je raspisivanje referenduma zatražilo 407 469 birača, predlaže da zastupnici nacionalnih manjina, ne mogu odlučivati o Vladi i donošenju državnog proračuna (čije neusvajanje znači pad Vlade) s obzirom da su izabrani po posebnim propisima, u posebnoj izbornoj jedinici i nemaju jednak legitimitet kao i ostali saborski zastupnici te stoga na njima ne bi trebala biti odgovornost sastavljanja Vlade, već samo na zastupnicima izabranih po općem biračkom pravu.

Hinina vijest lažno prikazuje da je prijedlog GI Narod odlučuje usmjeren protiv nacionalnih manjina, čime nanosi štetu ugledu GI Narod odlučuje. Prijedlog GI Narod odlučuje nije usmjeren protiv pripadnika nacionalnih manjina, već protiv političke oligarhije, pa i one koje navodno predstavlja nacionalne manjine, i protiv nepravednog izbornog sustava, a za taj prijedlog je prikupljeno više od 812 000 za raspisivanje referenduma, među kojima su i brojni pripadnici nacionalnih manjina koji žele promjenu u načinu upravljanja Hrvatskom.”

Izvor: HINA

Tagovi: hina, u ime obitelji, željka markić,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE