Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Gradu Osijeku županija dala 1,7 milijuna kuna

Navode kako će najveći dio sredstava ići u stvaranje novih radnih mjesta i poticanje zapošljavanja - možda manje ljudi ode u Njemačku...

Objavljeno 06.08.2018
Antonela Verković

Grad Osijek prodao poduzeće koje je skupa s nositeljima i tražiteljima projekata Europske unije minulih godina povlačilo najviše europskih sredstava u cijeloj Hrvatskoj. Ako ne otvore nešto svoje slično – ne valja im pos’o!

Vijećnici osječkog Gradskog vijeća u ponedjeljak su usvojili Prijedlog Odluke o prijenosu poslovnog udjela Grada u trgovačkom društvu Regionalna razvojnu agencija Slavonije i Baranje (RRA) na Osječko-baranjsku županiju, uz naknadu od 1,7 milijuna kuna.

Kako je pojasnila Anamarija Kardoš Matić, zamjenica pročelnika gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, ovom odlukom Grad Osijek prenosi svoj poslovni udio u RRA (50 posto) na Osječko-baranjsku županiju uz novčanu naknadu od 1,7 milijuna kuna.

KORISTI OD UDIJELJENIH SREDSTAVA

– To je učinjeno zbog stupanja na snagu izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju zbog čega je Županija imala obvezu osnovati Javnu ustanovu Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije koja bi se bavila istom djelatnošću kojom se do sada bavila RRA. Nema smisla da postoje dva trgovačka društva koja se bave jednakom djelatnošću – rekla je Kardoš Matić.

Županija će cjelokupnu gospodarsku djelatnost RRA prebaciti na Javnu ustanovu. Pri tome se podrazumijeva da time Javna ustanova preuzima sve obveze, sve poslove, sve EU projekte te sve djelatnike RRA. Javna ustanova ima i obvezu koordinirati putem partnerskih vijeća grad  Osijek i sve ostale gradove  i općine u Osječko-baranjskoj županiji i pomagati im u regionalnom razvoju i EU projektima, dodala je Kardoš Matić.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić ocijenio je da je ovim dogovorom još jedanput pokazana dobra suradnja između Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Na upit u što će Grad utrošiti tih 1,7 milijuna kuna odgovorio je da ako to bude zakonski moguće, najveći dio sredstava ići će u stvaranje novih radnih mjesta i poticanje zapošljavanja. “Mislimo da je najbolje u to utrošiti novac jer povećanje zapošljivosti može smanjiti odlazak mladih iz ovih područja”, rekao je.

Podsjetimo, RRA je osnovao Grad Osijek 2005. godine, a Osječko-baranjska županija je godinu dana kasnije ušla u suvlasništvo s 50 posto udjela.

(Hina)

 

Tagovi: dodijeljena sredstva, EU projekti, grad osijek, Osječko-baranjska županija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE