Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Grbin: Nerješavanje problema Uljanika značit će krah gospodarstva Primorsko-goranske i Istarske županije

Podsjetio je da je Europska komisija sredinom siječnja ove godine odobrila izdavanje državnih jamstava za kredit Uljanik grupi koja obuhvaća i brodogradilišta "Uljanik" i "3. maj"

Objavljeno 15.06.2018
Alan Srčnik

Nerješavanje problema Uljanika značit će krah gospodarstva Primorsko-goranske i Istarske županije, upozorio je u četvrtak u Hrvatskome saboru Peđa Grbin pri izonošenju stajališta u ime Kluba zastupnika SDP-a.

“Izdavanjem jamstava za kredit problemi brodogradilišta ‘Uljanik’ i ‘3. maj’ nisu riješeni, jamstva predstavljaju tek početak rješavanje problema koji, ako ne bude riješen ili se ne riješi na pozitivan način, može značiti gospodarski krah Primorsko-goranske i Istarske županije”, upozorio je Grbin.

Podsjetio je da je Europska komisija sredinom siječnja ove godine odobrila izdavanje državnih jamstava za kredit Uljanik grupi koja obuhvaća i brodogradilišta “Uljanik” i “3. maj” u iznosu od 96 milijuna eura.

Jamstva su vezana rokom od šest mjeseci, do izrade plana restrukturiranja o kojemu, istaknuo je Grbin, ni zastupnici, ni građani, ni radnici ne znaju gotovo ništa.

No ono što znamo jest da ponovno postoje problemi s isplatom kooperanata, isplatom plaća i da postoji plan koji uključuje otpuštanje velikog broja zaposlenih u Puli i Rijeci, upozorio je.

Grbin je zato od Vlade i Uprave zatražio da obavijeste javnost u kojem smjeru ide plan restrukturiranja, imamo li pozitivne odgovore od Europske komisije i hoće li restrukturiranje proći, te što Vlada namjerava učiniti ako ono ne prođe.

Giovanni Sponza u ime Kluba Istarskog demokratskog sabora, Primorsko-goranskog saveza, Liste za Rijeku istaknuo je s tim u vezi da je brodogradnja važno gospodarsko pitanje za cijelu Hrvatsku i pitanje sudbine nekoliko tisuća radnih mjesta. Zato očekuje konkretnu potporu Vlade.

 

(Hina)

Tagovi: 3. maj, grbin, sdp, uljanik,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE