Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Greenpeace u riječkoj luci: “Plinskom biznisu profit, Jadranu otpad”

"Ono što se naziva prirodnim plinom, trebalo bi se nazivati fosilnim plinom jer je fosilno gorivo, a često prolazi ispod radara

Objavljeno 18.10.2021
Ivona Amidžić

Aktivisti Greenpeacea u subotu su u Rijeci sloganom “Plinskom biznisu profit, Jadranu otpad”, upozorili da je Inina plinska platforma Ivana D, koja je potonula prije godinu dana, još uvijek u Jadranu.

Kažu da je plinska infrastruktura zastarjela i od hrvatskih vlasti su zatražili rješavanje tog pitanja.

Greenpeaceov brod Arctic Sunrise nakon osam godina ponovno je u Rijeci, a usidren je od petka uz Gat Karoline Riječke. Njegovi aktivisti tijekom vikenda u Rijeci prikupljaju potpise na peticiju Europske građanske inicijative (ECI), kojom se za područje Europske unije traži zabrana oglašavanja svih fosilnih goriva i sponzorstava povezanih s njima.

Uz Greenpeace, inicijativu je pokrenulo više od 20 europskih organizacija, kako bi prikupili milijun potpisa u godini dana, nakon čega je Europska komisija dužna odgovoriti i razmotriti implementaciju zahtjeva u europski zakon, rečeno je na konferenciji za novinare na palubi broda Arctic Sunrise.

Programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj Petra Andrić govorila je o opasnosti od istjecanja metana tijekom eksploatacije fosilnog plina.

Navela je da fosilna industrija desetljećima uvjerava kako su njihova postrojenja sigurna, ali da se diljem svijeta događaju nesreće pri crpljenju, transportu i skladištenju fosilnih goriva, a na plinskim postrojenjima često dolazi do istjecanja metana.

Dodala je da se takva havarija dogodila lani na Sjevernom Jadranu, da je plinska platforma Ivana D najprije nestala, a nadležni danima nisu znali gdje je i što se dogodilo. Napominju da ta plinska platforma i sada leži na dnu mora.

“Odgovorni nas uvjeravaju da je bušotina Ivana D zatvorena, a na isti način uvjeravani smo da je proces eksploatacije siguran i čist, unatoč brojnim curenjima metana diljem Europe”, rekla je.

Petra Andrić je napomenula da su aktivisti i brod Greenpeacea prošlog tjedna bili u blizini olupine Ivane D u Sjevernom Jadranu te da su ondje izvjesili transparent s natpisom “Plinskom biznisu profit, Jadranu otpad.”

Objašnjavajući zašto ih plin toliko brine, rekla je da se ono što se naziva prirodnim plinom, a smatra, trebalo bi se nazivati fosilnim plinom jer je fosilno gorivo, često prolazi ispod radara.

Doživljava ga se kao tranzicijsko, manje štetno fosilno gorivo, ustvrdila je Andrić, dodavši da je glavni sastojak fosilnog plina metan, staklenički plin, koji ima veliki potencijal globalnog zagrijavanja ako iscuri izravno u atmosferu.

Greenpeace traži od hrvatske Vlade i Ine da se ispitaju sve odobalne plinske platforme i eventualno istjecanje metana na njima, i da o rezultatima obavijeste javnost, navela je. Smatra da Vlada mora zabraniti ulaganja u fosilnu infrastrukturu na Jadranu i okrenuti se obnovljivim izvorima energije, prije svega solarima.

Voditeljica europske Greenpeaceove kampanje protiv plina Joanna Flisowska izjavila je da plin potiče klimatsku krizu, kao i ugljen i nafta. Smatra da vlasti diljem svijeta trebaju prestati financirati novu plinsku infrastrukturu i početi ulagati u tranziciju prema čistoj, obnovljivoj energiji u globalnim razmjerima.

(Hina)

foto: ilustracija

Tagovi: greenpeace, INA, jadran, platforma, riječka luka,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE