Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

Grmoja o incidentu s Plenkovićem: Ne bih povukao niti jednu riječ

Ines Strena Linić: Premijer je zapravo odreagirao na riječ "anemični", to znači da ga to itekako boli, da bi volio da je možda i on uzeo učešće u Domovinskom ratu

Objavljeno 17.01.2019
Lucija Tokić

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, referirajući se danas na jučerašnji incident u sabornici između njega i premijera Andreja Plenkovića, poručio je kako niti jednu riječ koju je tada izrekao ne bi povukao osim što bi još podebljao stvari.

Čelnik Mosta Božo Petrov rekao je pak kako je premijer pokazao da ima „staklenu bradu”, dok je Miro Bulj ustvrdio da se premijer ponašao ‘kao vol koji ide u kupus’.

Petrov: Maske su pale

“Jučerašnji događaj iz sabornice u kojem je predsjednik vlade krenuo nasrnuti te je došlo umalo do fizičkog obračuna premijera s jednim zastupnikom govori da su maske pale. Osoba koja govori da joj je u cilju ‘dedramatizirati’ događaje napravila je dramu neviđenu još od 90-te”, poručio je čelnik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare.

Može, kazao je, razumjeti to što je premijer ljut i nervozan jer “teško može objasniti zašto su on i njegova vlada omogućili otvaranje novih pregovaračkih poglavlja Srbiji, iako Srbija nije ispunila zadana mjerila u Poglavlju 23”.

“Iz svega toga proizlazi i može se izvući zaključak da ova vlada radi za srbijanske interese, a ne za intrese Hrvatske. Jer da se radi za interese Hrvatske onda bi logoraši dobili pravnu zaštitu RH, onda bi postojala mogućnost da Srbija i isplati odštete za hrvatske logoraše. Do danas to se nije dogodilo”, rekao je Petrov.

Sve to, kazao je, ne daje pravo premijeru da se na onakav način obračunava sa zastupnicima. Ocijenio je i kako je jučerašnji događaj pokazao da premijer pokazao ima „staklenu bradu”.

Nikola Grmoja jučer je u Saboru prozvao premijera jer se ni jednom nije sastalo Povjerenstvo koje bi trebalo pratiti provedbu prijelaznih mjerila iz Poglavlja 23 i 24 iz pristupnih pregovora Srbije s EU-om, pitao ga radi li ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić koja bi to Povjerenstvo trebala voditi u korist Srbije te hoće li dobiti potporu te zemlje za svoju kandidaturu za glavnu tajnicu VE, što je izazvalo buru u sabornici. Proglašena je stanka, a premijer je krenuo prema Grmoji.

“Istina je da su cjelokupna rasprava i pitanja bila jako konkretna, na ta pitanja nisam dobio odgovor”, rekao je Grmoja na konferenciji za novinare.

Ako je, kazao je, vlada odustala od Povjerenstva trebalo je takvu odluku i donijeti. „Ministrica sustavno krši važeću odluku vlad (…) i ja sam samo cinično pitao premijera hoće li uz njegovu podršku kao kandidatkinja za glavnu tajnicu Vijeća Europe imati podršku i vlade Srbije jer, kršeći tu odluku, radi za interese vlade Srbije”, pojašnjavao je Grmoja.

Iza svojih tvrdnji, poručio je, stoji i dalje

“Kada je kolega Borić (HDZ) jučer rekao zastupnici Ines Strenja Linić: ‘Što si učinila za Hrvatsku’ ja sam, da bih je zaštitio, pitao ‘a što ste ti i anemični napravili za Hrvatsku’, Ines je bila na ratištu ranjena”, prisjećao se Grmoja poručivši da niti jednu riječ koju je jučer rekao ne bi povukao, osim što bi još ‘podebljao’ stvari.

Ako neki premijer i vlada radi za interese druge države i ne pomaže, a hrvatski logoraši samo moraju dizati tužbe protiv Srbije, to se ne može nazvati nikako drugačije nego veleizdaja, ponovio je Grmoja svoje ranije tvrdnje.

Grmoja je pak kazao da kao profesor u školi sebi ne bi dopustio da uđe u fizički sukob s premijerom u Saboru no i poručio: „Neću se povući ni milimetra jer se radi o veleizdaji!”.

Ines Strena Linić o incidentu…

Ines Strena Linić uvjerena je da je premijera izazvala činjenica da je ‘pogođeno u sridu’. „Ako je Slovenija nas toliko blokirala zbog Zaljeva, postoji puno, puno većih razloga zbog kojih smo mi trebali tražiti prave odgovore od Srbije prije nego ih pustimo da lišo prolaze”, rekla je Strenja Linić.

Reakcija premijera je, kaže, bila prekomjerna. „Da se zbilja nisu postavili i kolega Bulj i saborska straža i kolega Pupovac, mislim da bi bilo i uporabe prekomejrne sile”, prisjećala se ‘mostovka’.

Uvjerena je i kako je premijer zapravo odreagirao na riječ ‘anemični’. “To znači da ga to itekako boli, da bi volio da je možda i on uzeo učešće u Domovinskom ratu”, rekla je Strenja Linić.

Za Miru Bulja jučerašnja reakcija Andreja Plenkovića bila je reakcija „agresivne, nekontrolirane, isfrustrirane osobe dok je svojim ponašanjem pokazao da nije zreo i da ne može voditi hrvatsku vladu” zbog čega bi, kaže,  Plenković nakon svega trebao dati ostavku.

„On je kada kreće, toliko frustriran, kao vol koji ide u kupus, nema pojma i nekontrolirano se ponaša. Naišao je tu na mene, doduše vidi se da je na dijeti pa ima nemoć i ne može proći”, rekao je Bulj.

Za SDSS-ovog Pupovca, koji je nazočio jučerašnjem incidentu u sabornici, kazao je kako nije istina da je smirivao već je cijelo vrijeme govorio ‘vi ste provokatori i rasipljete mržnju’.

(Hina)

foto: Hina

Tagovi: andrej plenković, incident, Most. sabor, nikola grmoja,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE