Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

HAC: Autoceste u punoj spremi za zimu

Iako nam se, kada pogledamo kroz prozor, čini da uskoro neće biti ni traga snijegu, HAC je za svaki slučaj pripremio sve kako ne bi bilo iznenađenja..

Objavljeno 13.11.2018
Josipa Maksimović

Radnici Hrvatskih autocesta (HAC) spremni su za prvi snijeg, naročito na zimskim dionicama u Lici i Gorskom kotaru – u solanama i silosima preko 50.000 tona soli spremno je za zimske uvjete iako je još relativno toplo za ovo doba godine, izvijestili su u utorak iz HAC-a.

Autoceste su na brdskim dionicama u zimskom režimu već od 15. listopada, a od 1. studenoga i na svim ostalim dionicama. Zimska služba na autocestama traje 24 sata, sedam dana u tjednu, ističe se u priopćenju HAC-a.

Podsjećaju sve vozače da je od 15.  studenoga do 15. travnja obvezna uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Hrvatskoj. Pod zimskom opremom podrazumijevaju se zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače, podsjeća HAC.

Apeliraju na korisnike da na vrijeme pripreme svoje vozilo za zimske uvjete, a u tome im može pomoći HAC-ov letak sa savjetima koji će biti dostupan na webu i svim naplatnim postajama te prodajnim uredima.

Ključne brojke za zimsku službu u 2018/2019. godini: obuhvaća 2211 kilometar kolnika autocesta, 107 odmorišta, 8046 parkirnih mjesta i 105 čvorišta. U zimskoj službi​​​ angažirano je 800 radnika, pripremljeno je 50.000 tona soli, 178 teretnih i specijalnih vozila, obuhvaćeno je 150 meteoroloških stanica i 1411 video kamera za nadzor.

HAC podsjeća da je u veljači u dva dana utrošeno više od 4000 tona soli, ralice su radile i po 30 sati bez prestanka, te uklanjajući snijeg s kolnika u dva dana prešle 69.675 kilometara. Samo u jednom danu ralice su prešle 40.246 kilometara, što je nešto više od opsega zemaljske kugle, stoji u priopćenju.

(Hina)

Tagovi: cesta, HAC, snijeg,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE