Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lokalne vijesti

Hanžek: Samo dvije, tri manje pritužbe na nekvalitetnu obnovu; riješene su

Prema posljednjim informacijama u rad je uvedeno 704 izvoditelja a završeno je 617 kuća

Objavljeno 15.10.2021
Ivona Amidžić

Nakon pritužbi nezadovoljnih vlasnika obiteljskih kuća na Banovini da se obnova obavlja nekvalitetno, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek u četvrtak je rekao kako je riječ o dvije-tri manje pritužbe, koje su riješene.

Istaknuo je kako su radovi koje su radile tvrtke, a koje su svoj posao odradile nesavjesno, u manjini.

“Od 617 kuća imali smo dvije, tri manje pritužbe koje smo riješili. Imamo 1.051 dovršenih projekta sa suglasnosti vlasnika. Svaka tvrtka koja će zbog nepristupanja poslu ili nekvalitetnog izvršenja posla, doći u situaciju raskida ugovora, neće više moći, dvije godine po Zakonu o javnoj nabavi, participirat ni na jednom poslu”, naveo je u priopćenju državni tajnik Hanžek, koji je danas bio u Sisku.

Ponovio je da se stradalnici koji imaju pritužbe, mogu javiti na Središnji državni ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Zbog toga je otvoren i centar Ureda za obnovu u Petrinji, na Trgu Stjepana Radića 8, a informacije se mogu dobiti i na brojeve telefona 044/555-292 ili 044/555-298.

Hanžek kaže kako je javna nabava stvar povjerenja i stvar profesionalnog odnosa.

“Mi smo u situaciji da dvije tvrtke već preko mjesec dana pokušavamo uvesti u posao. Očito nemaju radnika i bit ćemo prisiljeni primijeniti malo restriktivniju odredbu javne nabave i raskidati ugovore. Isto tako imamo i tvrtke koje nekvalitetno odrađuju svoj posao. Zato je pri sklapanju svakog ugovora bitna i suglasnost vlasnika”, rekao je,

“Kašnjenja također ima”, dodaje Hanžek, “stoga ćemo primjenjivati i negativne reference i penale kao i sve odredbe koje možemo koristiti da se takve tvrtke više ne javljaju na posao, odnosno da svima pokažemo kako vlasnicima tako i samom graditeljskom sektoru da moraju vrlo ozbiljno pristupati. Tu smo da kontroliramo sve procese.

Državni tajnik podsjetio je da Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje provodi šest programa obnove na potresom stradalom području. To su nekonstrukcijska i konstrukcijska obnova, izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća i zamjenskih stambenih zgrada, izrada projekta za cjelovitu obnovu središta Petrinje te kupnja postojećih stambenih jedinica odnosno obiteljskih kuća koje se ne koriste, kao i što brže rješenje problema korisnika kontejnera.

Do sada je zaprimljeno sveukupno 7.432 zahtjeva. Na području Sisačko – moslavačke županije 6.788, Karlovačke županije 479 i Zagrebačke 165 zahtjeva.

Operativni koordinatori potpisali su 21 ugovor s pet tvrtki, projektanti koji vode nadzor ostvarili su 85 ugovora s 30 tvrtki, a aktivnih izvođača radova na terenu ima 39,  s kojima je potpisano 82 ugovora.

Broj kuća u programu koje su raspoređene projektantima je 3.006, izrađeno je 1.051 elaborata.

Prema posljednjim informacijama u rad je uvedeno 704 izvoditelja a završeno je 617 kuća.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: Banovina, hanžek, obnova, pritužba,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE