Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Havarirani turski brod “Haksa” dotegljen u Brodotrogir

Turski brod uplovio je u Brodotrogir nakon što je ranije danas, prilikom njegova tegljenja na morskoj poziciji 12 milja sjeverozapadno od Drvenika u njega ponovno prodirala voda

Objavljeno 18.06.2018
Alan Srčnik

Turski teretni brod “Haksa” koji je u nedjelju doživio havariju u akvatoriju otoka Jabuka, u ponedjeljak poslijepodne dotegljen je u trogirsko brodogradilište gdje će biti obavljen pregled i popravak kvara koja je uzrokovala prodor vode u njegov trup.

Turski brod uplovio je u Brodotrogir nakon što je ranije danas, prilikom njegova tegljenja na morskoj poziciji 12 milja sjeverozapadno od Drvenika u njega ponovno prodirala voda te je bilo privremeno zaustavljeno tegljenje.

“Uplovljavanjem u trogirsko brodogradilište uklonjena je opasnost potonuća broda  u more,” rekao je za Hinu kapetan u splitskoj Lučkoj kapetaniji Davor Vidan.
Po njegovim riječima

Tijekom tegljenja ovog turskog broda, te privremenog zaustavljanja tegljenja i uplovljavanja u trogirsko brodogradilište nije bilo nikakvih onečišćenja
“Po uplovljavanju u trogirsko Brodogradilište na ovaj su brod poslani vatrogasci obave ispumpavanje zauljene vode u strojarnici te sva druga potrebita čišćenja na njemu,” kazao je Vidan.

Istaknuo je kako je najvažnije je da u havariji turskog teretnog broda nitko nije stradao te je svih 13 članova posade blagovremeno iskrcano s njega i odvezeno u Split gdje su zbrinuti.
Kako su rekli u trogirskom brodogradilištu uslijedit će i očevid na havariranom brodu koji će se obaviti vjerojatno u utorak ujutro nakon što se završi ispumpavanje zauljenih voda i kompletno isušivanje broda.

Prodor vode u trup ovog broda prvotno je bio zaustavljen u nedjelju, nakon što je na otvor kroz koji je ulazila voda nalijepljena aluminijska ploča te je organizirano njegovo tegljenje remorkerom Brodospasa.

Tegljenje broda prema Trogiru zaustavljeno je ranim jutarnjim satima s nedjelje na ponedjeljak, nakon što je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u 1,40 sati zaprimila dojavu posade kako brod ponovno prima more kroz novonastalo oštećenje u brodskoj otplati, nešto ispod razine mora, a ne kroz prvotno sanirano oštećenje, priopćeno je ranije danas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.
Nakon tog ponovnog prodora vode u trup broda s njega je evakuirano i preostalih pet članova posade koji su bili ostali na njemu radi organiziranja tegljenja.

Turski teretni brod “Haksa”, dugačak 85 metara  doživio je havariju u arhipelagu otoka Jabuka u nedjelju rano ujutro zbog prodora mora u strojarnicu.  Havarija se dogodila izvan hrvatskih teritorijalnih voda, odnosno u međunarodnim vodama 16 milja sjeverozapadno od otoka Jabuka.

Osam od ukupno trinaest članova posade ovog turskog teretnog broda u nedjelju su policijskim brodom dovezeni u splitsku gradsku luku, dok su kapetan broda i četiri člana posade ostali na brodu radi organiziranja njegova tegljenja. Teretni brod “Haksa” plovio je iz Turske u slovensku luku Kopar te je prevozio 3.000 tona magnezita.

 

(Hina)

Tagovi: haksa, turski brod,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE