Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Best choice

HDLU: Natječaj za Salon mladih na temu milenijalaca do 17. lipnja

Salon mladih, bijenalna tradicionalna izložba HDLU-a donosi presjek suvremene scene

Objavljeno 12.06.2020
Ivona Amidžić

Natječaj za ovogodišnji, 35. salon mladih Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) koji će se na temu milenijalaca održati od listopada do prosinca, otvoren je do 17. lipnja.

Salon mladih, bijenalna tradicionalna izložba HDLU-a donosi presjek suvremene scene i omogućuje mladim umjetnicima da se predstave u reprezentativnom galerijskom prostoru, u svim galerijama Doma hrvatskih likovnih umjetnika.

Ove godine izložit će se umjetnička djela u konceptu “Millennial” kustosice Nike Šimičić, usmjeren na generaciju milenijalaca koju karakteriziraju digitalno doba, globalizacija, društvene mreže, perceptivna zasićenost, egocentričnost, hiperprodukcija proizvoda i osjećaja te vječita potraga za smislom, ali i svijest o društvenim problemima i ekologiji te težnja ka povratku prirodi i uspostavljanju ravnoteže.

Po riječima kustosice, globalizacija, hiperprodukcija i drski kapitalizam učinili su da je toj generaciji sve dostupno, jeftino i zamjenjivo, od predmeta do ljudskih odnosa.

“Mladi ljudi su danas samopouzdani i svjesni svoje vrijednosti, ambiciozni i obrazovani, ali i sebični i narcisoidni pa ne čudi da je 2006. psihologinja Jean Twenge skovala novi termin – Generacija Ja”, ustvrdila je u opisu koncepta.

Svojim pristupom ne želi uopćiti sve mlade ljude potpuno negirajući njihovu individualnost, već potaknuti dijalog i raspravu, izazvati reakciju i vidjeti kako millenijalci sami sebe vide.

Predstavit će se radovi svih umjetničkih disciplina u području vizualne umjetnosti i svih medija, umjetnika do 35 godina starosti, neovisno o formalnom obrazovanju, sa stalnim prebivalištem u Republici Hrvatskoj.

Mogu prijaviti najviše tri umjetnička djela nastala nakon 15. veljače 2018. godine, koji će, ako ih se odabere, konkurirati za novčane i izložbene nagrade.

O odabiru će odlučivati Nika Šimičić, kustosica 35. salona mladih, Ivana Meštrov, kustosica izložbenih programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture pri MMSU,  Marko Tadić, vizualni umjetnik, Igor Loinjak, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar i Jelena Tamindžija, kustosica Umjetničke galerije Dubrovnik.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: HDLU, milenijalci, natječaj, salon mladih,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE