Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

HDSSB neće sudjelovati na izborima za Europski parlament

Glavaš: "Ne želimo ići u unaprijed izgubljenu bitku"

Objavljeno 07.04.2019
Ivona Amidžić

Predsjednik HDSSB-a Branimir Glavaš izjavio je kako je Izvršni odbor odlučio da HDSSB na izborima za Europski parlament neće predlagati svoju listu niti sudjelovati kao koalicijski partner s drugim strankama ili političkim blokovima, a svojim članovima i simpatizerima poručuju da na tim izborima glasuju po savjesti, bez političkog naloga.

Glavaš je na konferenciji za novinare podsjetio kako su prije pet godina sudjelovali na euroizborima, u koaliciji “Savez za Hrvatsku” te su u kampanji potrošili značajna sredstava, a lista nije dobila ni jedan mandat u EU parlamentu.

Zaključili smo da će, s obzirom da je cijela Hrvatska jedna izborna jedinica, prag za ulazak u EU parlament biti poprilično visok i da bi bilo uzalud ići na te izbore, gdje su mjesta većinom unaprijed rezevirana za velike političke stranke, poput HDZ-a, SDP-a ili neke novonastale opcije nastale u proteklih pet godina, rekao je Glavaš dodavši kako ne žele “ići u unaprijed izgubljenu bitku”.

Stranka radi na konsolidaciji

Poručio je kako HDSSSB radi na svojoj konsolidaciji i priprema se za slijedeće parlamentarne te slijedeće lokalne izbore, gdje će se fokusirati na grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju i na kojima će aktivno sudjelovati. Smatra kako put oporavka HDSSB-a koji je proteklih godina imao stranačkih potresa treba krenuti upravo od tih razina.

Upitan zašto nisu odlučili podržati listu HDZ-a s obzirom da su s njima u koaliciji na državnoj razini, Glavaš je kazao kako je HDSSB dio parlamentarne većine, ali da ih to ne obvezuje da, identično ponašanju na nacionalnoj razini, vode stranačku politiku vezanu uz europarlamentarne izbore.

Još uvijek smo dio parlamentarne većine, koju predvodi HDZ, ali ne moramo nužno podržavati većinsku stranku na europarlamentarnim izborima, ili bilo koju drugu stranku iz te većine, samo zato što smo njezin dio. Vodit ćemo samostalnu i slobodnu politiku na lokalnoj razini, bez ikakvih obveza prema većinskoj stranci iz parlamentarne većine, istaknuo je Glavaš.

Komentirajući pravomoćnu sudsku presudu bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu Glavaš je podsjetio kako je ukazivao na neke nepravilnosti koje su se u HDZ-u događale za vrijeme vodstva Ive Sanadera, ali i poručio kako “nije od onih koji koristi trenutak što se netko nalazi iza rešetaka, da bi njime brisao pod”.

Ne želim iskorištavati njegovu tešku situaciju, i sada se s njime obračunavati. Moj stav prema Ivi Sanaderu je dobro poznat, jer su svi problemi razlaza s HDZ-om, nastali u vrijeme dok je on vodio stranku. Ne naslađujem se, jer sam i sam proveo u zatvoru pet godina i tri mjeseca.

To je žalostan trenutak i problem HDZ-a, ne moj osobni, niti HDSSB-a, poručio je Glavaš.

(Hina)

foto: youtube (screenshot)

Tagovi: Branimir Glavaš, europarlamentarni izbori, europski parlament, glavaš, HDSSB, mandati,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE