Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

HDZ BiH: Pelješki most je strateški interes BiH, Bošnjaci žele ovladati Neumom

Iako izgradnja Pelješkog mosta predstavlja strateški interes i za BiH, političko Sarajevo tvrdi da se radi o gruboj povredi bosanskog suvereniteta.

Objavljeno 31.07.2018
Antonela Verković

Rasprave oko izgradnje Pelješkog mosta i dalje su u tijeku. Nezadovoljstvo ponajviše iskazuju u BiH, a predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić uputio je pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću kojim ga moli da Hrvatska obustavi gradnju Pelješkog mosta. Također, direktor portala Energy Press izjavio je kako je izgradnja mosta ravna ”Oluji.”

HDZ Bosne i Hercegovine ocijenio je u utorak kako Pelješki most predstavlja strateški interes ove zemlje kako bi se rasteretio Neum, a da bošnjački dužnosnici protivljenjem njegove izgradnje pokušavaju realizirati ratne ciljeve kako bi ovladali ovim jedinim bosanskohercegovačkim gradićem na obali mora.

– Iako sama izgradnja Pelješkog mosta predstavlja strateški interes i za BiH, prije svega zbog prometnog rasterećenja prostora Neuma koji se pojavljuje svake godine za vrijeme ljetne sezone, ali i gospodarske i turističke prednosti zbog izravne povezanosti s cjelokupnim jugom Hrvatske, političko Sarajevo i dalje tvrdi da se radi o gruboj povredi bosanskog suvereniteta – navodi HDZ BiH u priopćenju.

PLANOVI IZLASKA U NEUM

Pri tome se navodi kako se s izgradnjom toga mosta suglasila Europska unija koja ga u najvećem dijelu financira, što je bio, ističe se, najbolji odgovor bošnjačkom članu BiH Predsjedništva Bakiru Izetbegoviću i predsjedatelju Vijeća ministara Denisu Zvizdiću koji su najavili protivljenje izgradnji Pelješkog mosta.

HDZ BiH dodaje kako bošnjačke stranke nastoje oživjeti ratne planove ‘izlaska u Neum’ i izgradnji luke kako bi etnički ovladali tim područjem. Podsjetili su kako su 1995. bošnjački predstavnici pod palicom Ibrahima Bušatlije i Bosanskog pomorskog društva (sa sjedištem u Vogošći kod Sarajeva) izdali svojevrsni manifest pod nazivom „Bosansko primorje i Neum“, u kojem su sadržani geopolitički pogledi na prostor Neuma i izgradnje pomorske luke na tom prostoru.

– Veliki san spomenutog Bušatlije, još 1995. godine predviđao je Neum kao strateško uporište bosanskih ciljeva i izlaska na more, kao i pokušaja direktnog utjecaja na taj prostor kroz izgradnju morske luke, a samim time i izmjene etničkog sastava kojim bi tadašnji bošnjački lideri uspjeli poklopiti jedini prostor na kojem je BiH imala pristup moru – navodi HDZ BiH i pojašnjava kako su Konjic i Jablanica zajedno sa Stocem i Neumom dio tzv. zelene transverzale kojom bi političko Sarajevo dugoročno dirigiralo.

(Hina)

Tagovi: bih, hdz, Neum, Pelješki most,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE