Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

HIGHLANDER EXPERIENCE: Sve što vam treba za jedinstveni planinarski doživljaj

Provedite posljednji rujanski vikend istražujući veličanstvene planinarske staze u Hrvatskoj

Objavljeno 03.05.2021
Ivona Amidžić

Planinarenje je prekrasna aktivnost koja iz godine u godinu stječe sve veći broj poklonika. I to s punim pravom, jer prednosti planinarenja uistinu su brojne; od jačanja fizičkog i mentalnog zdravlja, do otkrivanja zadivljujućih ljepota prirode, preko čistog zraka i punjenja baterija na tzv. digitalnom detox-u do upoznavanja istomišljenika i sklapanja divnih prijateljstva.

Zanimljiva je i činjenica kako su kroz povijest čovječanstva ljudi često odlazili na planinu po inspiraciju i odgovore na pitanja, a s nje se vraćali produhovljeni i bistrog uma.

Idealno vrijeme za planinarenje je kasno proljeće ili rana jesen, a upravo u potonjem razdoblju održava se jedno od najatraktivnijih planinarskih događaja u Hrvatskoj – HIGHLANDER EXPERIENCE.

Ovaj „mlađi brat“ višednevnih i zahtjevnijih „starijih“ HIGHLANDER & HIGHLANDER 55, idealan je za sve planinare početnike s manje iskustva pod nogama, koji tek ulaze u svijet planinarenja. Sudionici trebaju pješačiti 30 km, za razliku od 100 km (HIGHLANDER) ili 55 km (HIGHLANDER 55) unutar kojih se nalazi 1 kontrolna točka + start i cilj za najviše dva dana i jednu noć.

Premda će u prirodi prenoćiti samo jednu večer, šator i spavanje pod zvijezdama ključne su karakteristike koje određuju ovaj događaj i daju mu predznak “nezaboravnog” – na taj način svi zainteresirani će zaista imati prilike iskusiti pravu esenciju HIGHLANDER doživljaja.

Staza HIGHLANDER EXPERIENCE-a može se još okarakterizirati kao “Velebit u malom”, s obzirom kako je složena na način da u tih tridesetak kilometara sudionici prođu svu različitost terena i prirodnih ljepota koje Velebit nudi: pogled na more, hodanje po stijenama, kroz šume. Kružnog oblika, staza se u potpunosti nalazi unutar Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, s time da je 50% staze s kontinentalne strane planine, a 50% s primorske strane planine.

Važno je još napomenuti kako, iako se radi o planinarskom događaju pogodnom za početnike, sudionicima se preporučuje doći u dobrom fizičkom stanju, s obzirom da ima nekoliko većih i zahtjevnijih uspona, posebice drugog dana hike-a.

HIGHLANDER EXPERIENCE će se održati tijekom posljednjeg vikenda u rujnu pa se može nazvati i svojevrsnom vikend varijantom. Sudionici završavaju događaj tijekom nedjelje i na taj način imaju fleksibilnost u slučaju da nisu u mogućnosti izbivati s posla radnim danima kako bi prisustvovali na druga dva formata događaja koji se uglavnom završavaju od ponedjeljka do srijede (pa i četvrtka).

Dio HIGHLANDER EXPERIENCE prolazi Premužićevom stazom koja predstavlja arhitektonsko remek djelo – gotovo je neprimjetno stopljena s prekrasnom prirodom i okolišem koji ju okružuje, odlična je za početnike, jer je pogodna za hodanje i nema strmih terena, a jedinstvena je i po načinu na koji je izgrađena — koristeći samo tehniku suhozida.

HIGHLANDER EXPERIENCE, kao što sam naziv govori, pruža mogućnost svojim sudionicima osjetiti djelić HIGHLANDER duha i motivirati ih u nastavku daljnjeg planinarskog iskustva. Unutar 33 uzbudljiva sata, svi zaljubljenici u aktivan život imat će priliku istražiti dio Velebita i boraviti slobodni ispod zvjezdanog neba. Rezervirajte 25. i 26. rujan za ovaj jedinstveni doživljaj i priuštite si avanturistički vikend koji ćete pamtiti cijelog života.

Više informacija na: https://highlanderadventure.com/velebit/hr

foto: Predrag Vučković i Bogdan Kosanović

Tagovi: experience, highlander, iskustvo, planinarenje, velebit,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE