Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Politika

HNS BiH optužuje bošnjačke stranke za državni udar

U pismu 14 najvećih hrvatskih stranaka objašnjava se kako je ustavni sud BiH naložio isključivo izmjenu državnog izbornog zakona, a ne donošenje nikakvog federalnog što su učinile bošnjačke stranke.

Objavljeno 09.07.2018
Antonela Verković

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH uputilo je u ponedjeljak otvoreno pismo političkim strankama iz druga dva naroda i predstavnicima međunarodne zajednice u kojem su pozvali na zaustavljanje enitetskog separatizma, kako su nazvali pokušaj pet bošnjačkih stranaka da donesu entitetski izborni zakon, a što, po njima, predstavlja udar na Dayton i potez koji vodi izgradnji bošnjačke državice od Federaciji BiH.

U pismu 14 najvećih hrvatskih stranaka objašnjava se kako je ustavni sud BiH naložio isključivo izmjenu državnog izbornog zakona, a ne donošenje nikakvog federalnog što su učinile bošnjačke stranke.

“Nakon usvajanja zakona o izbornim jedinicama u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH i mišljenja vlade FBiH, očito je da su bošnjački politički predstavnici punu institucionalnu i političku kontrolu Federacije BiH spremni platiti rušenjem ustavnopravnog poretka zajedničke nam države i brutalnim kršenjem Daytonskog sporazuma”, navodi se u pismu.

“Krajnji cilj takve politike mogao bi biti pretvaranje FBiH u bošnjački entitet, a nakon toga pretvaranje bošnjačkog entiteta u bošnjačku nacionalnu državu”, piše glavni tajnik HNS-a BiH Božo Ljubić.

Pozvali su na zaustavljanje ovog destruktivnog pokušaja bošnjačkih stranaka. “Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH upućuje otvoreni poziv svim političkim strankama… da u okviru svojih ovlasti i mogućnosti poduzmu sve što je u njihovoj moći da zaštite Daytonski sporazum, Ustav BiH, ustavnopravni poredak i vladavinu prava”, stoji u pismu.

Hrvatske stranke posebno se obraćaju Uredu visokog međunarodnog predstavnika (OHR) i Upravnom odboru Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) kao institucijama čija je temeljena ‘zadaća i svrha postojanja zaštita Daytonskog sporazuma, a time i njime uspostavljenog ustavnopravnog poretka’.

Zabrinute su stanjem u BiH, jer su ostala samo tri mjeseca za provedbu presude “Ljubić’ koja nalaže izmjenu Izbornog zakona prije održavanja općih izbora u toj zemlji.

Ustavni sud izbrisao je u ljeto prošle godine odredbe izbornog zakona BiH koji utvrđuje da se iz svake županije iz Federacije BiH bira po jedan predstavnik Hrvat, Srbin i Bošnjak za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda jer se time narušava srazmjernost i omogućava izbor izaslanika koji nemaju narodni legitimitet.

Umjesto izmjene državnog zakona bošnjačke stranke odlučile su se donijeti novi zakon o izbornim jedinicama u Federaciji BiH koji posve ignorira presudu ustavnog suda te predviđa da se u Dom naroda biraju po jedan Hrvat, Srbin i Bošnjak iz svake županije.

Na taj način je moguće da se, primjerice, iz Bosanskopodrinjske županije s 24 Hrvata bira jedan Hrvat u Dom naroda Federacije BiH, jednako kao i iz Posavske županije u kojoj žive 36.000 Hrvata. To stvara razliku u vrijednosti glasova od 1400 puta.

S obzirom da su Hrvati u manjinskoj poziciji u pet županija bošnjačke stranke na ovaj način mogu izabrati šest Hrvata u Dom naroda što im je dovoljno da posredno izaberu predsjednika Federacije i vladu Federacije BiH mimo većinske potpore Hrvata u tom entitetu.

(Hina)

Tagovi: bih, hns, optužba,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE