Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Horor!! Transplatacije kose iz noćne more!!

Samo su željeli dobro izgledati, a na kraju su 'masakrirani'...

Objavljeno 21.03.2019
Lucija Tokić

Muškarci i žene jednako teže zdravoj i njegovanoj kosi. Izgled kose može imati znatnog utjecaja na samopouzdanje. Osobe koje su suočene s problemom ćelavljenja mogu biti nezadovoljni svojim izgledom te neki posežu i za transplantacijom kose.

Ljudi koji bi željeli transplantirati kosu, nerijetko se odluče na putovanje u inozemstvo u potrazi za stručnjacima koji bi im izveli takav zahvat, ali često dopadnu u šarlatanske ruke. Niže cijene kao mamac navode ljude da plate za uslugu katastrofalne kvalitete, odnosno, za neuspješne transplantacije iza kojih ostanu krvavi ožiljci, piše britanski Daily Mail.

Međunarodno društvo za kirurgiju obnavljanja kose (eng. International Society of Hair Restoration Surgery , skraćeno ISHRS) objavilo je šokantne fotografije koje prikazuju što se dogodi kada transplantacija kose krene u krivom smjeru.

ISHRS upozorava da ilegalne klinike prevare klijente sofisticiranim internetskim stranicama i lažnim jamstvima te im naplaćuju samo 620 funti (6000 kuna) za zahvat.

“Taktika marketinga takvih klinika je prevarantska jer se predstavljaju kao tim profesionalnih liječnika s izvrsnim preporukama”, rekao je dr. Ricardo Meija, predsjednik odbora za medicinsku praksu ISHRS-a te nadodao da zapravo u stvarnosti zahvat onda obavi netko tko nema medicinsku obuku.

“Potražnja za transplantacijom kose je velika. Neka izvješća su otkrila da čak vozači taksija i sirijske izbjeglice obavljaju te zahvate u nekim zemljama”, upozorava dr. Meija

Uspješno obavljen zahvat transplantacije kose može uvelike promijeniti izgled ćelavih muškaraca. Popularnost ovih zahvata je narasla posljednjih godina, sa 635.000 operacija širom svijeta u 2017. u odnosu na 225.779 u 2006., što je porast od 181 posto, navodi ISHRS.

Neke od slavnih osoba poput Waynea Rooneyja, suca X Factora Louisa Walsha, kuhara Gordona Ramsaya i glumca Jamesa Nesbitta su transplantirali kosu.

Transplantacija u ovlaštenim klinikama obično košta oko 7.000 funta (60.000 kuna), a izvodi se tako da se uzimaju žive folikule kose iz područja gdje još raste kosa i presađuju se na proćelavim područjima.

Bogati i slavni mogu si priuštiti skupocjene zahvate, dok drugi koji su ‘plićeg džepa’ često budu u iskušenju pribjeći jeftinijim postupcima.

Prema ISHRS-u, Meksiko, Turska, Indija i Švedska su među najpopularnijim destinacijama za one koji se odluče na transplantaciju kose.

U Velikoj Britaniji su propisi vrlo strogi, a klinike se moraju registrirati kod NHS-a. Nerijedak je slučaj da je u nekim drugim zemljama Komisija za kvalitetu skrbi malo “labavija” po tom pitanju.

Prošlog je tjedna muškarac u privatnoj klinici u Mumbaiju, u Indiji, umro nakon 12-satne operacije presađivanja kose .43-godišnjak je platio 500.000 rupija (47 000 kuna) za transplantaciju kose i vjeruje se da je umro od alergijske reakcije, iako to nije službeno potvrđeno.

Govoreći o manje ozbiljnim, ali još uvijek o komplikacijama pogubnima za zdravlje, dr. Meija je dodao: “Pacijenti su oni koji na kraju ispaštaju kada prekasno shvate tko im je i kako obavio operaciju”.

ISHRS sa sjedištem u SAD-u pokrenuo je kampanju ‘Svijesti o crnom tržištu’ kako bi pokušao zaustaviti ovakve ilegalne zahvate, od kojih su mnogi u Turskoj.

Glasnogovornik ISHRS-a je rekao kako su lažne klinike i bolnice koje olakšavaju ilegalne i neetičke prakse stvorile svojevrsnu ekspanziju ‘crnog tržišta kose’. Isto tako, zahvate izvode oni koji imaju malo obuke ili u krajnjem slučaju uopće nisu liječnici te tako uzrokuju nepopravljivu štetu.

Opasnosti loših transplantacija nisu ograničene samo na mušku populaciju, jednako tako i žene mogu biti “žrtve”.

 

Tagovi: bolnica, ilegalne klinike, klinika, kosa, operacija, transplatacija kose, zahvat,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE