Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Hrvati vole raditi u dobroj atmosferi, ali nadređeni nisu za to

Devet od 10 ispitanika smatra kako zabava na poslu može pomoći smanjenju razine stresa i napetosti u radnoj okolini

Objavljeno 28.03.2019
Lucija Tokić

Hrvati vole raditi u dobroj atmosferi i smatraju da zabava ima pozitivan utjecaj na međuljudske odnose, mlađi ljudi su najotvoreniji prema tome, ali naređeni ne potiču zabavu na poslu, objavio je portal MojPosao.

Devet od 10 ispitanika smatra kako zabava na poslu može pomoći smanjenju razine stresa i napetosti u radnoj okolini, da zaposlenici s dobrim smislom za humor bolje surađuju s kolegama i da zabavljanje na poslu osnažuje međuljudske odnose, pokazalo je istraživanje na 600 ispitanika koje je proveo portal Mojposao.

Tako rad s ljudima koji se vole zabavljati preferira 73 posto sudionika istraživanja, podjednak broj smatra da tvrtke bez smisla za humor imaju nezadovoljne zaposlenike, a samo sedam posto misli kako su šala, smijeh i razigranost znakovi nezrelosti i neprofesionalizma.

Sedam od deset ispitanika atmosferu na poslu nastoji unaprijediti nasmijavanjem kolega, a 55 posto ih se trudi zabaviti kolege na poslu kada to prilike dopuste.

No, svega četvrtina ispitanika rekla je da njihovi nadređeni potiču zaposlenike da se zabavljaju na poslu.

Ženama i muškarcima zabava na poslu podjednako je važna, ali muški ispitanici u većoj mjeri od 56 posto smatraju da radno vrijeme mora biti rezervirano isključivo za rad, dok to isto smatra 40 posto žena.

Istraživanje je pokazalo da što je dob ispitanika bila niža to je njihova spremnost na zabavu u radnom okruženju bila veća. Tako gotovo 70 posto ispitanika mlađih od 30 godina zabavu na poslu smatra jako važnom, isto smatra 67 posto onih između 31. i 40. godine te 60 posto zaposlenika starijih od 42 godine.

Istovremeno, 55 posto radnika starijih od 41 godine i oko 40 posto mlađih ispitanika tvrdi kako je posao vrijeme rezervirano za rad, a stariji radnici u nešto manjoj mjeri preferiraju rad s kolegama koji se vole zabavljati.

Otprilike polovica žena i muškaraca izjavilo je da svoj posao vole raditi i da su zadovoljni njime, a svoj posao najviše vole zaposlenici stariji od 41 godine, dok su trenutnim zaposlenjem najzadovoljniji oni mlađi od 30 godina.

(Hina)

foto: Pixabay (ilustracija)

Tagovi: dobra atmosfera, nadređeni, posao, radna okolina, stres, zaposlenici,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE