Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Hrvatska je zemlja Europske unije koja najviše ovisi o turizmu

Pad turističkog prometa u svijetu mogao bi ove godine iznositi 60 do 80 posto

Objavljeno 24.05.2020
Marin Marić

Pad turističkog prometa u svijetu mogao bi ove godine iznositi 60 do 80 posto, procjenjuje Svjetska trgovinska organizacija za turizam. Time je najviše pogođena Europa na koju otpada 51 posto međunarodnih dolazaka

“Hrvatska je zemlja Europske unije koja najviše ovisi o turizmu”, piše švicarski dnevnik Neue Zürcher Zeitung navodeći da na prihode od turizma otpada četvrtina hrvatskog BDP-a, ako se uzme u obzir izravne i neizravne prihode, prenosi DW. Izravni su prihodi hotela i restorana, a neizravni prihodi dobavljača, objašnjavaju ove novine, dodajući da je u Grčkoj 26 posto radnika zaposleno u turizmu.

“Ako se pogleda apsolutne brojke, ni jedna zemlja u svijetu ne prima toliko gostiju iz inozemstva kao Francuska (89 milijuna međunarodnih turista u 2018. godini). I na drugom mjestu je jedna europska zemlja, Španjolska (83 milijuna).” Ako se radi o prihodima od stranih turista u apsolutnim brojkama, zbog ograničenja uvedenih u borbi protiv koronavirusa najviše mogu izgubiti Španjolska (71 milijardu eura u 2019. godini), Francuska (58 milijardi eura), Italija (45 milijardi eura) i Njemačka (37 milijardi eura), navode ove novine.

Tagovi: hrvatska, koronakriza, turizam,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE