Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Lifestyle&Tech

Hrvatska mreža za beskućnike dobitnica prestižne europske nagrade

Inicijativa HMB-a "Podrška beskućnicima i koronavirus" proglašena je najboljim prijavljenim projektom iz Hrvatske među 23 najbolja projekta iz Europske unije i Ujedinjene Kraljevine

Objavljeno 17.02.2021
Ivona Amidžić

Hrvatska mreža za beskućnike dobitnica je Nagrade Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) za izniman doprinos borbi protiv pandemije koronavirusa i njezinih katastrofalnih posljedica, objavilo je to tijelo EU-a u ponedjeljak.

Europski gospodarski i socijalni odbor u ponedjeljak je Hrvatskoj mreži za beskućnike (HMB) dodijelio Nagradu za građansku solidarnost, odavši priznanje njezinom projektu pomaganja beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva tijekom pandemije koronovirusa.

Inicijativa HMB-a “Podrška beskućnicima i koronavirus” proglašena je najboljim prijavljenim projektom iz Hrvatske među 23 najbolja projekta iz Europske unije i Ujedinjene Kraljevine koja su nagrađena za izniman doprinos borbi protiv bolesti COVID-19 i njezinih katastrofalnih posljedica..

Tom je inicijativom između ožujka i kraja svibnja, tijekom kojih su pučke kuhinje mnogim potrebitim osobama bile nedostupne zbog vladinih mjera zatvaranja i obustave javnog prijevoza, osigurano na tisuće donacija i paketa s hranom za beskućnike u nekoliko hrvatskih gradova. HMB procjenjuje da je svojim humanitarnim akcijama izravno pomogao više od 700 beskućnika.

”Ganuti smo i ponosni što smo dobitnici ove vrijedne nagrade kojom se odaje priznanje nama, našim članovima, donatorima, zaposlenicima i volonterima koji nesebično pomažu našim korisnicima, iako su često i sami u teškoj situaciji”, istaknula je glasnogovornica inicijative Sanja Blažeković, navodi se u priopćenju EGSO-a.

“Poticanjem građana na davanje najisključenijim i najranjivijim pojedincima i na volontiranje, ova nevladina udruga čija je vizija ‘Nitko gladan, nitko bez krova nad glavom i nitko bez podrške’ istaknula se kao svijetli primjer iznimne solidarnosti i građanske odgovornosti tijekom krize izazvane covidom-19”, istaknuli su iz EGSO-a.

HMB aktivno je pružao podršku beskućnicima od samih početaka pandemije, uputivši apel za pomoć putem svoje Facebook stranice.

Nakon razornog zagrebačkog potresa u ožujku, u kojem živi polovica od ukupno dvije tisuće ljudi bez krova nad glavom u Hrvatskoj i koji su se tada našli u vrlo teškoj situaciji, HMB se intenzivno zalagao za njihovo zbrinjavanje, osiguravanje hrane i pronalaženje primjerenog smještaja kao i za njihovu zaštitu od zaraze koronavirusom.

Priznanja, odnosno nagrade u vrijednosti od 10.000 eura, dodijeljene su na virtualnoj svečanosti 15. veljače.

Uručio ih je Cillian Lohan, potpredsjednik EGSO-a za komunikaciju. Uz hrvatski, nagrađena su još 22 projekta iz zemalaj Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva.

“EGSO stalno naglašava da su solidarnost i ciljano brzo, odlučno i zajedničko djelovanje ključni da prebrodimo ovakvu pandemiju. Iz ove situacije možemo izvući pouke za rješavanje drugih kriza, bile one socijalne, gospodarske ili ekološke”, istaknuo je Lohan.

Dobitnici su odabrani među ukupno 250 prijava koje su podnijele organizacije civilnog društva, pojedinci i privatna poduzeća.

EGSO je nagradu pokrenuo u srpnju 2020. pod motom “Civilno društvo protiv covida 19”, najavivši da je riječ o izvanrednoj i jednokratnoj nagradi koja zamjenjuje Nagradu EGSO-a za civilno društvo. Cilj je odati priznanje europskom civilnom društvu koje se aktivno i nesebično angažiralo u aktivnostima solidarnosti od prvih dana pandemije.

Natječaj je bio otvoren pojedincima, organizacijama civilnog društva i poduzećima, uz uvjet da su projekti strogo neprofitni i da se financiraju s najviše 50 % javnih sredstava. Morali su biti izravno povezani s borbom protiv koronavirusa ili prevladavanjem njegovih posljedica.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) savjetodavno je tijelo EU-a, koje sebe opisuje kao “most“ između civilnog društva i institucija Europske unije, ima 350 članova iz svih država članica, a Hrvatska ima 9 članova. Članovi djeluju u tri skupine koje predstavljaju poslodavce), radnike i razne interese (poljoprivrednici, slobodne profesije, potrošači, organizacije za zaštitu okoliša, mali poduzetnici itd.).

Glavna je uloga EGSO-a savjetovati zakonodavce EU-a (Europska komisija, Europski parlament i Vijeće) o nacrtima zakonodavstva i politikama a oni su obvezni zatražiti savjet EGSO-a kada donose zakone za određena područja. EGSO također donosi mišljenja na svoju inicijativu i predaje ih institucijama EU-a na razmatranje.

(Hina)

foto: unsplash

Tagovi: beskućnici, koronavirus, nagrada, pandemija,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE