Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Gospodarstvo

Hrvatska poštanska banka je novi vlasnik Sberbanke

Sberbank d.d. će od srijede biti u potpunosti likvidna kreditna institucija i da će moći izvršavati sve svoje obveze. Svi depoziti građana i tvrtki, bez obzira na njihov iznos, apsolutno su sigurni i bit će dostupni nakon isteka moratorija

Objavljeno 01.03.2022
Andrija Lukretić

HPB postaje vlasnik Sberbanka.

“Hrvatska poštanska banka d.d. od 2. ožujka postaje vlasnikom Sberbank d.d., koja će od srijede biti u potpunosti likvidna, moći će izvršavati sve svoje obveze. Svi depoziti građana i tvrtki, bez obzira na njihov iznos, bit će sigurni i dostupni”, stoji u objavi HNB-a. “Jedinstveni sanacijski odbor donio je, u suradnji s HNB-om, odluku kojom se pokreće postupak sanacije nad Sberbank d.d. u okviru kojeg se ta banka prodaje HPB-u. Od 2. ožujka ukida se moratorij na iznos povlačenja raspoloživog novca”, piše HNB.

Europska je komisija također potvrdila odluku o sanaciji koju će provesti HNB.

Odlučeno je da se sanacija provede prodajom; novi vlasnik Sberbank d.d. postaje Hrvatska poštanska banka d.d. Hrvatska narodna banka po nalogu Jedinstvenog sanacijskog odbora prenosi 615.623 dionica koje predstavljaju 100% temeljnog kapitala Sberbank d.d. Hrvatskoj poštanskoj banci d.d.

To znači, između ostalog, da će Sberbank d.d. od srijede biti u potpunosti likvidna kreditna institucija i da će moći izvršavati sve svoje obveze. Svi depoziti građana i tvrtki, bez obzira na njihov iznos, apsolutno su sigurni i bit će dostupni nakon isteka moratorija.

Hrvatska poštanska banka s udjelom od 5,56% u aktivi bankovnog sustava šesta je po veličini banka u zemlji i u većinskom je vlasništvu Republike Hrvatske.

U ponoć gotov moratorij

Danas u 23:59:59 završava dvodnevni moratorij te će se od 2. ožujka 2022. nastaviti redovno poslovanje banke. To znači da se nakon isteka moratorija za klijente Sberbank d.d. uklanja limit raspoloživog dnevnog iznosa od 7.280 kuna te da će biti omogućena i bez ograničenja sva plaćanja koja su tijekom moratorija bila obustavljena.

Do imenovanja nove uprave Sberbank d.d. koju će postaviti novi vlasnik, koordinaciju poslovanja banke preuzet će sanacijska uprava u sastavu Paško Rakić, predsjednik uprave, Boris Bekavac, član uprave te Ivan Knežević, pomoćnik sanacijske uprave.

Rješenje o sanaciji Sberbank d.d. prodajom doneseno je kako bi se osigurala financijska stabilnost u Republici Hrvatskoj, spriječili gospodarski poremećaji i zaštitio javni interes, te klijenti ove banke.

Tagovi: hrvatska poštanska banka, sberbanka,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

Vezane vijesti

Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE