Nacionalni portal logo za ljude sa stavom, portal sa stavom!

Sada ljeto

Hrvatski filmovi i filmaši na 24. izdanju Sarajevo Film Festivala

U natjecateljskom programu dugometražnog igranog filma za Srce Sarajeva natječu se ukupno tri hrvatska naslova.

Objavljeno 10.07.2018
Antonela Verković

Na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu, koji se održava od 10. do 17. kolovoza, domaći naslovi i hrvatske manjinske produkcije prikazuju se u natjecateljskim i nenatjecateljskim programima, a neki od filmova u Sarajevu će imati i svoje svjetske premijere, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

U natjecateljskom programu dugometražnog igranog filma za Srce Sarajeva natječu se ukupno tri hrvatska naslova. Tako će svjetsku premijeru u glavnom gradu BiH imati “Sam Samcat” redatelja Bobe Jelčića, nastao u produkciji Nizozemske, BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske (hrvatski koproducent je Spiritus Movens).

Film prati emotivno raslojavanje glavnog lika Marka, kojeg tumači Rakan Rushaidat, nakon razvoda braka. Dijete je dodijeljeno majci na skrbništvo, a otac želi da majka i on dobiju jednaku količinu vremena koje će provoditi s djetetom.

Svoju međunarodnu premijeru u Sarajevu će doživjeti domaći naslov “Mali” u režiji Antonija Nuića, nastao u produkciji Propeler Filma i u koprodukciji s Alka Filmom. Film je svojevrsni nastavak trećeg dijela kultnog omnibusa “Seks, piće i krvoproliće” (2004.), a riječ je o kriminalističkoj drami prožetoj crnim humorom u kojoj otac nakon četverogodišnjeg boravka u zatvoru čini sve kako bi zadržao skrbništvo nad svojim sinom.

U istoj sekciji prikazuje se i “Teret” Ognjena Glavonića, nastao u srpsko-francusko-hrvatsko-iransko-katarskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je zagrebačka Kinorama). “Teret” je svoju premijeru imao na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu u paralelnoj selekciji ’15 dana autora’ (‘Quinzaine des réalisateurs’), dok će mu projekcija u Sarajevu biti prvo prikazivanje u regiji.

“Teret” je priča o vozaču kamiona (kojeg tumači Leon Lučev) tijekom NATO-vog bombardiranja Srbije 1999. godine. Vozač Vlada je dobio zadatak prevesti tajnoviti teret iz Kosova u Beograd, a vozi ga kroz nepoznat teren opustošen posljedicama rata.

U natjecateljskom programu dokumentarnog filma natječe se nagrađivana “Srbenka” Nebojše Slijepčevića, nastala u produkciji Restarta. Od hrvatskih koprodukcija, u istoj sekciji nalazi se i hrvatsko-švedski film “Ikea za YU” (hrvatski koproducent je Hrvatski filmski savez) autorica Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, koji će u Sarajevu imati svjetsku premijeru jednako kao i “Sestre” Zdenka Jurilja. Film je nastao u bosanskohercegovačko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Olimp produkcija).

Međunarodnu premijeru u istoj sekciji imat će film “Okupirani bioskop” Senke Domanović, nastao u srpsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Nukleus Film). Za najbolji dokumentarac natječe se i film “90 sekundi u Sjevernoj Koreji”, nastao u hrvatsko-nizozemskoj koprodukciji, redatelja Ranka Paukovića koji će u Sarajevu imati svoju regionalnu premijeru.

Za najbolji kratkometražni film Sarajevo Film Festivala natječe se hrvatski film redatelja Filipa Mojzeša “Smrt Bijela Kost”, kojem će to biti svjetska premijera. Svoju će međunarodnu premijeru u Sarajevu imati i film “Duboki rezovi” Dubravke Turić, Filipa Mojzeša i Filipa Peruzovića koji će se prikazati izvan konkurencije. Oba filma nastala su u produkciji Kinematografa.

Osim toga, film Pawela Pawlikowskog “Hladni rat”, koji je djelom sniman u Splitu, otvara 24. izdanje SFF-a 10. kolovoza.

U međunarodnim žirijima natjecateljskih programa nalaze se istaknuti hrvatski filmaši. Tako je glumica Judita Franković Brdar članica žirija natjecateljskog programa igranog filma, a scenaristica i redateljica Antoneta Alamat Kusijanović, prošlogodišnja dobitnica Srca Sarajeva za kratki metar, članica je žirija natjecateljskog programa kratkometražnog filma.

Filmski profesionalci iz Hrvatske sudjeluju i u industrijskom djelu Sarajevo Film Festivala. Tako je film “Jedna od nas” Đure Gavrana jedan od pet dokumentarnih projekata u fazi razvoja odabranih za sudjelovanje na Docu Rough Cut Boutique programu. U programu Talents Sarajevo 2018 sudjeluju čak četiri filmašice iz Hrvatske: Hrvojka Begović (glumica), Hani  Domazet (redateljica), Katarina Prpić (producentica) i Daria Keršić (scenaristica).

(Hina)

Tagovi: hrvatski filmovi, Sarajevo Film Festival,

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?
Poziv

VIŠE IZ KATEGORIJE